Kétszer egymillióra perlik Kósa Lajost

Németh Péter 2021. május 4. 17:40 2021. máj. 4. 17:40

Javában zajlik a bírósági tárgyalás a csengeri örökösnő, alias Matkó Mária, jelenlegi nevén Pólus Mária ügyében.  A még mindig előzetes letartóztatásban lévő asszony legutóbb hosszan beszélt arról, hogy Kósa Lajossal, a Fidesz országgyűlési képviselőjével, hajdani debreceni polgármesterrel nem csak abban fejeződött ki a jó kapcsolata, hogy már-már baráti viszony alakult ki közöttük, arról is beszámolt, hogy Svájcba – az örökséget intézendő – is együtt utaztak. Mi több, nem csupán együtt keresték fel az inkriminált bankot, de a szállását, a hotelszámláját is ő állta Kósának. 

Kósa, aki még az ügy kirobbanása idején elismerte a kapcsolatot, és azt is, hogy a közjegyző által hitelesített megállapodáson az ő aláírása szerepel, azaz valóban vállalta, hogy a mesés örökséget ő fogja kezelni, hogy megfelelő befektetés legyen belőle. Ez alapján elég egyértelműnek tűnt az is, hogy az ugyancsak közjegyző által hitelesített összeget, a nyolcszáz millió forintot, egyfajta ajándékként kapja majd Kósa felesége. Később ez az összeg már – nyilván itt nem taglalandó okok miatt – átszállt a képviselő édesanyjára. Az ajándékozásból végül nem lett semmi, elképzelhetően azért, mert maga az örökség sem létezik. Ezzel együtt, nem nagyon akadt ember ebben az országban, aki ne adott volna hitelt a Kósa-Örökösnő kapcsolatnak. Annak ellenére sem, hogy a kezdeti beismerést később már tagadás követte; Kósa Lajos kamerák előtt jelentette ki, hogy Matkó Mária csaló és hazudik. 

Ezzel együtt Helmeczy László kezdeményezte Kósa Lajos tanúként való kihallgatását, úgy is, mint a gyanúsított ügyvédje. Ám, amikor erre a kihallgatásra sor került már nem Helmeczy, hanem Hajzer László volt az ügyvédje, aki viszont nem ment el a Nemzeti Nyomozóiroda által vezetett kihallgatásra. (Meg nem erősített hírek szerint, a Fidesztől nem távol álló Hajzer igyekezett rávenni P. Máriát, hogy lehetőleg ne vádolja Kósát semmivel, akkor ugyanis jobb esélyei vannak, hogy szabadlábon védekezzen, sőt, megússza az ügyet.)

Talán nem véletlen, hogy az ügyészség, lezárva a nyomozást, és vádat emelve a csengeri nő ellen, nem kezdeményezte a Fidesz országgyűlési képviselőjének bíróság általi, tanúkénti meghallgatását. Helmeczy László, aki ismét az asszony ügyvédjeként működik közre, indítványozni fogja a meghallgatást, és, mint a Hírklikknek elmondta, teljesen lehetetlennek tartja, hogy erre ne kerüljön sor. 

De más baj is érheti Kósát. Egyszerre ketten is úgy döntöttek, hogy beperlik őt, 1-1 millió forintra. Helmeczy azért, mert a múltkori bírósági tárgyalást követően Kósa úgy nyilatkozott: Helmeczy László, mint ügyvéd nyugodtan hazudhat és hazudott is, majd hozzátette, hogy DK-s politikus. Az ügyvéd elmondta lapunknak, hogy túl azon, hogy soha nem is volt DK-s politikus, egyáltalán nem hazudott, ezért pedig a képviselőnek felelnie kell. 

Pólus Mária azért perel majd, mert ugyancsak Kósa azt állította róla, hogy szélhámos csaló, és csalásért el is volt ítélve, márpedig ő soha nem volt elítélve. Egy ilyen állítást senki nem tehet, és ha megtette, annak következménye lesz. Esetünkben egymillió forint, amelyet – szakértőink – szerint biztosan meg is fog ítélni a bíróság