Kevesebbet fizetnek: kevesebb a vérplazmadonor

HírKlikk 2019. július 16. 14:30 2019. júl. 16. 14:30

Pár éve még 8-10 ezer forintot lehetett kapni a vérplazmáért, ám egy rendelet óta az összeg az adott évben meghatározott minimálbér alapján alkalmazott órabér ötszöröse lehet, ami jelenleg 4375 forint – derül ki az Index riportjából.

2017 elején lépett életbe egy kormányrendelet, amely drasztikusan csökkentette a vérplazma-adományozáskor kapható pénzösszeg mértékét - írja a portál.

 Európa más országaiban a vérplazmáért kapható összeg nincs korlátozva, Bécsben például akár 19 ezer forintnak megfelelő összeget is kaphatnak a plazmaadásért.

A hivatalos indoklás szerint a rendelkezéssel a kormány a teljes véradók számát akarta növelni, mivel úgy ítélték meg, hogy a plazmaközpontok elcsábítják őket. Többen úgy vélik ugyanakkor, hogy nem csupán egészségügyi, de politikai és gazdasági érdekek is álltak a rendelet meghozatala mögött.

A rendelet bevezetése óta kevesebb lett a donor, a megélhetési donorok pedig, akiknek nagy szükségük van a plazmaadásért kapott pénzre, több céghez is elkezdtek járni, amivel az egészségüket kockáztatják.

A plazmaközpontok a rendszert úgy próbálják megkerülni, hogy plusz juttatásokat adnak a donoroknak, például utalványokat vagy kártyán gyűjthető pontokat, melyeket be lehet váltani ajándékokra vagy akár készpénzre.

Hazánkban évente 45 alkalommal lehet plazmát adni, de a donorok egy része kijátssza a rendszert. Hamarosan azonban bevezetik a Nemzeti Donorkizárási és Keresztdonációs regisztert, mely követi majd a donorok aktivitását.

Forrás: Index