Ki az áruló Gödön?

Kardos Ernő 2020. augusztus 12. 15:18 2020. aug. 12. 15:18

A Gödi Körkép nevű városi újság számára az nem számít közlésre érdemes hírnek, hogy a helyi képviselőtestület ma újból felfüggesztette a polgármestert, Balogh Csabát. Igaz, a városi lap arról sem számolt be, hogy a felfüggesztett momentumos városvezető – persze még az ellene irányuló fegyelmi eljárás megindítása előtt – le akarta váltani a koalíciós partnereit az alpolgármesteri pozícióból. Minderről persze a Gödi Körképnek eszébe sem jut beszámolni. Helyette ez a helyi újság inkább azt taglalja, hogy újra indul a könyvkölcsönzés a könyvtárban, továbbá létszámkorlát nélkül megtartható minden edzés a városban, ami – valljuk be – így, a koronavírus induló második hulláma előtt valóban érdekes információ – ahogy a városi idős-gondozás helyzete is.

Csakhogy az sem mindegy, hogy ki vezeti ma Göd városát.

Az utóbbi kérdésre egyelőre nincs válasz!

Azt viszont tudjuk, hogy ma a DK tagságát felfüggesztő alpolgármester, Lőrinc László terjesztette elő a momentumos polgármester felfüggesztéséről szóló javaslatot. Amit a Fidesz támogatásával el is fogadott az LMP és a DK tagjaiból álló képviselő-testület.

A vád egyébként az volt, hogy a momentumos Balogh számos alkalommal hátráltatta az önkormányzat működését, mert nem írta alá a képviselő-testület által elfogadott döntéseket. Mire a városvezető azt válaszolta, hogy ő ugyan aláírta a jegyzőkönyvet, de előtte még megvárta a hiteles jegyzőkönyvek elkészültét, ami 15 napig tartott. Vagyis néhány aláírás vélhető késése miatt, függesztették fel a város polgármesterét, akire a gödi széles néptömeg szavazott.

Mindebből világosan látható, hogy a Fidesz képviselőjével feldúsított alkalmi koalíciónak tényleg komoly gondja lehet a polgármesterrel. Inkább működésképtelenné teszik a teljes várost, csakhogy ez a momentumos Balogh megtanulja, hogy a jegyzőkönyveket márpedig időben kell aláírni. Ne tessék röhögni! Ugyanis Lőrincz László a város alpolgármestere, Szilágyi László a pénzügyi bizottság alelnöke, és Tóth Ágnes, a DK Pest megyei képviselője emiatt a leckéztetés miatt még párttagságát is felfüggesztette. Amivel persze a pártütés gyanúját idézték fel Gyurcsány Ferenc pártjában. A Demokratikus Koalíció teljes vezetése megnémult. Még Barkóczi szóvivő is dermedten hallgat, csak annyit üzen: a DK nem nyilatkozik!

Azt sem kommentálják, hogy Balogh Csabát ma ismét felmentették. Hja, hát miért nem írta alá időben a közgyűlés jegyzőkönyveit!?

Van azonban egy kis probléma. Mielőtt ma beterjesztették a polgármester felmentéséről szóló javaslatot, néhány dühös gödi polgár azt ordítozta a DK-s politikusnak, hogy

„Áruló, takarodj!”

Ugyanis nehéz elvitatni Fekete-Győr Andrásnak, a Momentum elnökének politikai helyzetelemzését: Göd egy olyan város, amelytől a Fidesz elcsatolta a terület 20 százalékát, s elrabolta az adóbevételek 30 százalékát is. A Fidesz által támogatott Samsung terjeszkedni akar, de a gyárbővítésnek polgári védelmi, illetve katasztrófavédelmi aggályai vannak.  Fekete-Győr arra is emlékeztetett, hogy szerinte a momentumos Balogh Csaba, illetve a várost irányító ellenzéki koalíció a gödiek védelmében, vagyis a Samsung ellenében nyert választást. „Ha azt látjuk, hogy a DK-s képviselők átállnak a Fideszhez a gödi lakosok ellenében, az a Momentumnak már nem fér bele a helyi együttműködésbe” – hangsúlyozta Fekete-Győr. Ezért a Momentum Mozgalom felszólította a Demokratikus Koalíciót, a Jobbikot és az LMP-t, hogy azonnal zárják ki a pártjukból a Fidesszel szövetkező, az ellenzéki összefogást eláruló képviselőiket! Mivel ezek a képviselők a mandátumukat és a gödi lakosokat elárulták. A képviselőket pedig felszólították a mandátumuk azonnali visszaadására, mert méltatlanná váltak a képviselőségre!

Válasz egyelőre nincs. Egyik párt sem zárta ki sorai közül a Fidesz társaságát kereső politikusát. Egyelőre mindenki hallgat. Viszont ma már megszólalt Markó József, a Fidesz bukott polgármestere, aki ellen a gödiek 60 százaléka szavazott. Mint mondta: törvényszerű volt, hogy felbomlott az ellenzéki koalíció.

Minderről azonban a Gödi Körkép nem ír, viszont arról beszámol, hogy megszűnt a vészhelyzet a városban. Tényleg?