Ki kell fizetnie Jakab Péternek a 4,4 millió forintos büntetést

HírKlikk 2020. november 30. 19:30 2020. nov. 30. 19:30

Miután a Fidesz-KDNP megszavazta a büntetést, még el is vették a szót Jakab Pétertől, amikor az Tiborczról kezdett beszélni.

Kéthavi tiszteletdíját, 4 413 600 forintot vont meg Jakab Pétertől, a Jobbik frakcióvezetőjétől az Országgyűlés.

A képviselők 115 igen, 51 nem szavazattal szavazták meg a büntetést, amellett, hogy Volner János és a nemzetiségi szószóló, Ritter Imre tartózkodtak.

Jakab Péter azért kapta a büntetést, mert a Parlament október 19-i ülésén egy zsák krumplit akart átadni a miniszterelnöknek, utalva ezzel arra, hogy a kormánypárt krumpli osztogatásával vehetett szavazatokat az időközi országgyűlési választáson.

A házelnöki döntés indoklása szerint, az Országgyűlés ülésének rendjét és méltóságát sértő – a média fokozott figyelmének felkeltését célzó – képviselői magatartások különösen alkalmasak arra, hogy a parlament működésébe, döntéseibe vetett közbizalmat csorbítsák. Jakab Péter cselekményét Kövér László ilyennek tekintette.

Az országgyűlési törvény szerint a Ház tekintélyét, az ülés méltóságát kirívóan sértő cselekmény esetén a házelnök a képviselő fizetését minimum a 2 havi tiszteletdíja összegével, de legfeljebb 4 havi tiszteletdíja összegével csökkenti.

A Jobbik elnöke a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését kérte, előbb a mentelmi bizottságtól, majd az Országgyűléstől, de mind kettő elutasította a kérelmét.

„Képviselőtársak, szégyen, hogy akkor, amikor egy ország a válság ellen küzd, akkor önök itt azzal szórakoznak, hogy 4,4 millióra büntessenek egy zsák krumpliért” – mondta a szavazás után Jakab Péter, aki szerint ha „egy ajándék, adriai luxusjachtozást vittem volna a miniszterelnök úrnak, azt ugye elfogadta volna”.

Jakab ezután Orbán vejéről, Tiborcz Istvánról és az Elios-ügyről is elkezdett beszélni, de ekkor a mikrofonját kikapcsolták.

Az Országgyűlés alelnöke, a KDNP-s Latorcai János előbb arra kérte, az ügyrendbeli felszólalását mondja, majd nem adta vissza a szót neki – írja a Telex.

Az országgyűlési törvényt tavaly decemberben kormánypárti képviselők kezdeményezésére módosították, hogy szigorúbban legyenek büntethetők a fegyelmi szabályokat megsértő parlamenti képviselők. A legsúlyosabb esetben 6 havi tiszteletdíj-elvonással lehet sújtani egy képviselőt.

A házelnök az új szabályok hatályba lépése óta most, Jakab Péterre szabta ki a legmagasabb összegű bírságot.