Ki lesz Európa utolsó diktátora?

FSP 2020. augusztus 10. 18:15 2020. aug. 10. 18:15

Minden diktátor meg van győződve arról, hogy ő demokrata, és sohasem vetemedne arra, hogy elhallgattassa azokat, akiknek más a véleményük, mint neki. Biztos benne, hogy szeretett uralkodója az ő népének, akik keresve sem találnának nála jobb vezetőt.

Lukasenka fehérorosz elnök szerint, külföldről szervezik a belorusz tüntetéseket. Másként nem is lehet: egy diktátor nem gondolhat mást, csak azt, hogy aki őt nem szereti, az nem az ő népéből való, hanem idegen földről érkezett, idegen érdekek zsoldjában álló bértüntető. 

Lukasenka most sajnálhatja igazán, hogy a fehéroroszok nem ismerik olyan jól Soros Györgyöt, mint a magyarok. Pedig, milyen jól lehetne vele riogatni az embereket, ujjal mutogatni a magyar származású amerikai milliárdosra, elmondani róla, hogy magánrepülőgépen szállította Minszk belvárosába a tiltakozó embereket. 

Az is igen nagy hátránya Lukasenkának, hogy országa nem tagja az Európai Uniónak, így hiába is mutogatna a brüsszeli bürokratákra, akiket meg kell állítani, egyedül a pénzüket szabad átengedni a határon, lehetőleg minél többet, számolatlanul, senki nem értené, mit akar ezzel mondani.

Most még nem lehet tudni, hogy mi lesz a vége annak, ami Fehéroroszországban elkezdődött. Amit tudunk: egy nem csak a lózungok szintjén, de a valóságban is büszke nép fellázadt az elnyomás ellen. Lehet, hogy ezt a mostani lázadást még vérbe fojtják és a következő felkelésig várni kell a változásra. De lesz változás, és akkor már csak egyetlen kérdés marad: Lukasenka bukása után ki lesz Európa utolsó diktátora?