Kiadhatják az ügyészségnek Demeter Mártát

HírKlikk 2019. július 12. 10:48 2019. júl. 12. 10:48

A Mentelmi bizottság többsége javasolja Demeter Márta LMP-s képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Bíróság elé állhat Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő, miután a mentelmi bizottság többsége javasolta mentelmi jogának felfüggesztését. A döntést hamarosan a Parlament hozza meg. A mentelmi bizottság elnöke, Hargitai János KDNP-s politikus azzal érvelt, közvádas eljárásban nem szokták megtagadni a mentelmi jog felfüggesztését.

Polt Péter legfőbb ügyész azért kezdeményezte Demeter mentelmi jogának felfüggesztését, mert szerinte fennáll a gyanú, hogy közérdekből nem nyilvános adatot hozott nyilvánosságra. Demetert hivatali visszaéléssel gyanúsíthatják meg.

Az ügy lényege, hogy Demeter egy honvédségi iratbetekintés után mind a honvédelmi, mind a belügyminisztertől megkérdezte, ki adott engedélyt Orbán Viktor Flóra nevű lányának arra, hogy honvédségi géppel utazzon haza Ciprusról. Kiderült, hogy nem Orbán Viktor, hanem a kint szolgáló Orbán L. százados kétéves, Flóra nevű lányáról volt szó, aki engedéllyel utazott a gépen a szüleivel.

„Nem lehet megalapozott véleményt formálni annak alapján, amit egyelőre tudni lehet az ügyről” – fogalmazott csütörtökön megkeresésünkre Sándor Zsuzsa volt bírónő. 

Sándor Zsuzsa leszögezte: „annyira zavaros, ellentmondásos az ügy, amelynek részletei a sajtóból ismertek, ráadásul vannak titkosított részei is, s nem lehet tudni, milyen módon és mit titkosítottak – ezért nem szeretnék véleményt mondani”.

Támpontot esetleg az az ügy kirobbanása idején portálunknak nyilatkozó Zamecsnik Péter ügyvéd akkori szavai adhatnak. „Teljesen téves adatok közlésével a tárgy hiátusa okán nem lehet bűncselekményről beszélni” – szögezte le akkor az ügyvéd.

Zamecsnik álláspontja világos volt: „A korábban államtitoknak, szolgálati titoknak, ma már nemzeti minősített adatnak nevezett információt az ezt minősítő jogszabály határozza meg, bűncselekményt csak akkor követhet el valaki, ha konkrétan a védett adatot nevezi meg”. Ez esetben azonban nem ez történt, s Zamecsnik szerint téves adattal nyilván nem lehet titkot sérteni. „Azt pedig el nem tudom képzelni, hogy egy katonának a kétéves gyereke milyen hadititkok tudója lehet, a személye mennyiben lehet minősített adat, ez elég morbidnak hangzik” – szögezte le.

Forrás: Hírklikk