Kibővül a diákhitel

HírKlikk 2020. augusztus 8. 13:36 2020. aug. 8. 13:36

2021 áprilisától a felsőoktatási diákhitelekhez hasonló feltételekkel válnak elérhetővé a felnőttképzési és szakképzési hitelek a Diákhitel Központnál.

A Portfolio György Lászlónak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárának, valamint Magyar Péternek, a Diákhitel Központ vezérigazgatójának tájékoztatása alapján, arról számol be, hogy az új képzési hiteleket a felsőoktatási diákhitelekhez hasonlóan, hitelbírálat és biztosíték nélkül igényelhetik a 18 és 55 év közöttiek 2021. április 1-jétől.

Ezzel az intézkedéssel körülbelül 150 ezer felnőtt számára tudnak segítséget nyújtani.

A szabad felhasználású hitel azonos kamatozás mellett lesz elérhető, mint a Diákhitel, ami jelenleg 1,99 százalék. A kizárólag képzési díjakra fordítható kötött felhasználású hitel kamatmentes lesz.

Akár a felsőoktatásban, a szabad felhasználású hitel legfeljebb 150 ezer forint lehet havonta.

A kötött felhasználású hitel mértéke az iskolarendszerben folytatott szakképzés esetén, a képzés díjához igazodik, a szakképesítésre vagy részszakmára felkészítő felnőttképzéseknél pedig maximum 500 ezer forint lehet. 

Az új hitel törlesztését a képzés elvégzését követő negyedik hónapban kell megkezdeni és a visszafizetésre – az igénylő döntésének értelmében – minimum egy és maximum tíz év áll rendelkezésre. A családi kedvezmény ezeknél a hiteleknél is érvényesíthető lesz, azaz a Diákhitel Központ a második gyermek megszületése esetén, az édesanya felvett képzési hitelének felét, míg a harmadik gyermek megszületése után a teljes hitelösszeget elengedi.

A hitelt papírmentesen, elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítással lehet majd igényelni 2021 áprilisától. A szakképzési, felnőttképzési jogviszony meglétét a Diákhitel Központ elektronikusan ellenőrzi majd, a hitelfelvevőknek így nem kell papír alapú igazolásokat beadniuk.

A szakképzés után, diplomaszerzésre törekvők hiteltörlesztését újabb tanulmányaik idejére felfüggesztik.

Forrás: Portfolio