Kiderült, hogy ki miatt nem engedélyezték Jordán Tamás előadását

Kardos Ernő 2019. augusztus 25. 17:09 2019. aug. 25. 17:09

Éktelen haragra gerjedhettek az égiek, mert egy hirtelen Szombathelyre küldött jeges viharral szétkergették a Savária Történelmi Karnevál megnyitó ünnepségét. Történt ez közvetlenül azután, hogy kiderült: a városban betiltották a Jordán Tamás vezetésével készülő produkciót, mondván: a polgármester úrnak, Puskás Tivadarnak egyszerűen nem tetszett az előadás.

Ezzel a magyarázattal vették le a darabot a műsorról. Szemünk sem rebbent, mert Puskás polgármester már korábban is keresztbe tett Jordán Tamásnak. Ezúttal viszont már hetekkel ezelőtt elolvashatta a darab forgatókönyvét, s egészen a karnevál előtti éjszakáig nem volt semmi kifogása ellene.

A jubileumi karnevál megnyitójára egy negyedórás könnyed vígjátékkal készült a szombathelyi társulat, amelyben Claudius császár a város múltjával, jelenével és jövőjével kapcsolatos dolgokat lát. A forgatókönyvet a helyi egyetem oktatója Barták Balázs írta, a szöveget még idejében el is küldték a rendezők a Puskás Tivadarnak. Aki – az elmúlt hetekben – semmilyen kifogást nem támasztott. Csak közvetlenül az ünnepség előtt közölte, hogy ez mégsem tetszik neki, ezért vették ki a műsorból az előadást.

Információink szerint azonban korántsem a már bukott embernek tekintett Puskás polgármesternek nem tetszett,– akit aligha választanak meg október 13-án – hanem a térség Fideszes képviselőjének, Hende Csabának volt baja a szöveggel. Forrásunk szerint a képviselő nem találta elég magasztosnak, emelkedettnek, a kiemelt jubileumi fesztivál áhítatos hangvételéhez nem illőnek a vígjátékot.

Ugyanis a Saváriát alakító Claudius császár (Jordán Tamás) a modern Szombathelyre álmodja magát, s elmondja véleményét arról, hogy mivé lett ez a város. A ma megtartott előadásból kiderült, hogy korábbi meghurcolása miatt Jordán ezzel a darabbal nem törlesztett a Fidesznek, eszébe sem jutott „áthallásos szöveggel” a városvezetést vagy az ország irányítóit bírálni, ahogy attól többen is tartottak. Kerestük Puskás Tivadart, illetve Hende Csabát, de nem vették fel a telefont.

Hívtuk Jordán Tamást is, aki nem kívánt sem a Hírklikknek, sem másnak nyilatkozni, de a rendezők is csak annyit mondtak, hogy végül is ma délelőtt már megtarthatták az előadást! Informátorunk szerint Hende ma már nem tartózkodott a helyszínen, ezért engedélyezték a produkciót ma délelőtt 11-re. Igaz, akkor már javában tartott a vihar miatt korábbról elhalasztott karneváli menet, amely természetesen elvitte a tömegeket a négyszereplős előadásról. Amelyet ezek szerint mégsem tiltottak be, csak épp eltűrték! De semmiképp nem támogatták.