Kiderült, hogy miért drága a magyar alma

Föld S. Péter 2021. március 1. 20:14 2021. márc. 1. 20:14

Aki jár időnként boltba és szokott vásárolni, valamint nem Mészáros Lőrincnek hívják, mert neki nem számít az ár, nos, az ilyen ember hosszú hónapok óta tapasztalja, hogy a magyar alma még a többi árucikknél is jobban megdrágult. Az ok nem az, amire elsőre gondolnánk. Vagyis, hogy Gyurcsány és Brüsszel, azaz, a nemzetközi imperializmus zsoldjába szegődött hazaáruló ellenzék a hibás, akik oltásellenesek és abban érdekeltek, hogy összeomoljon az európai színvonalú magyar egészségügy, mert akkor sok lesz a halott. Az ok ennél jóval egyszerűbb: azért drága az alma, mert a termelők sokér’ adják.

A hátteret Apáti Ferenc a FruitWeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke – ezúton is gratulálunk, ha képes saját titulusának nevét megjegyezni – világította meg a 24.hunak. A történet megértéséhez 2019 elejéig kell visszamennünk, amikor a tavaszi fagyok miatt elfagyott a termés nagy része. Kezdetben nem volt ebből baj, mert egy évvel korábban viszont rekordtermés volt almából, és a készletek még 2020 elejéig is kitartottak. Ám ezt követően, fogyni kezdtek a raktárakban az almahalmok, volt, ahol el is fogyott, máshol még maradt valamennyi, de a termelők tartalékolták, mert tudták, hogy előbb, vagy utóbb az is el fog fogyni.

Miután pedig kevés alma volt a piacon, a kereslet-kínálat törvénye szerint emelkedni kezdtek az árak. Így lett 7-800 forint egy kiló alma, amit persze nem vettek az emberek. Ekkor valamennyire mérséklődött az ár, de még így is magasabb volt annál, amit a vásárlók pénztárcája elbírt.

Ekkor jöttek a lengyelek, akik valamiért nálunk olcsóbban is elő tudják állítani az almát. Így lett néhány nagy áruházban 300 forint egy kiló alma. Azokról az áruházakról beszélünk, amelyeket a magyar kormány és személy szerint Lázár János a magyar termelők érdekeire hivatkozva. kiszorítana a magyar piacról.

Ez hát a drága alma rövid, kivonatos története. És akkor a tanulságok. Hogy számtalanszor hallottuk már, az utóbbi években különösen gyakran, hogy Védd a magyart, vedd a magyart. Vagyis, magyar árut vásároljunk, ezzel is támogassuk a magyar termelőket. Szép és emelkedett gondolat, csak azt felejtik el a felhíváshoz mellékelni, hogy nemcsak a magyar termelő magyar, de a magyar vásárló is az. Az ő érdekeire is figyelemmel kellene lennie a kormánynak, különösen ilyenkor, járvány idején, amikor sokak jövedelme megcsappan, nehéz anyagi helyzetbe kerülnek, ezért még a szokásosnál is nehezebben tudják megvásárolni a családjuk számára szükséges élelmiszereket.

Szépen hangzik az a kormányzati intézkedés, hogy az önkormányzatok az emberek védelmében ne emelhessenek adót. Ugyanezt az együttérzést sajnos nem tapasztaljuk a biztosítóknál, vagy például az állam fennhatósága alatt álló postánál – utóbbi szintén emelte szolgáltatásainak díjait. Az almatermelőkre is rá lehetett volna szólni, mondjuk egy rendelet formájában, hogy kedves termelők, nagyon örülünk annak, hogy ti mind, egytől egyig és tetőtöl talpig magyar emberek vagytok, mert emiatt a megélhetésetek fontos a kormány számára. De tudnotok kell, hogy azok a vásárlók, akiknek a forintjaikból éltek, éppúgy magyar emberek, mint amilyenek ti vagytok, és nem volna jó, ha a ti drága almátok (krumplitok és majdnem minden másotok) miatt 2022-ben nem ránk, hanem az ellenzékre szavaznának.

Akik, tudjuk, oltásellenesek és abban érdekeltek, hogy minél többen haljanak meg.