Kiderült pontosan mennyi lélegeztetőt vett a külügy

HírKlikk 2020. október 9. 19:37 2020. okt. 9. 19:37

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közérdekű adatigénylésére osztott meg adatokat a minisztérium.

Lassan talán kiderül, hogy milyen üzletet kötött a lélegeztetőgépekre még tavasszal a magyar Külügyminisztérium. Ezúttal Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közérdekű adatigénylésére osztott meg a minisztérium újabb adatokat, amelyeket a képviselő Facebook-oldalán osztott meg.

Az új információk szerint, 16 863 darab lélegeztetőgépet vett a külügy, valamivel több, mint 300 milliárd forintért.

Eddig nem volt egyértelmű, hogy a különböző cégek végül hány darab lélegeztetőt szállítottak le.

A 444 számol be arról, hogy a beszállítók között van két olyan kínai cég is, amelyektől non invazív lélegeztetőt vettünk. Ezek olyan gépek, amelyek maszkos, nem a légcsőbe vezetett tubosos elv alapján működnek, ezekről tavasszal az volt a szakmai álláspont, hogy nem alkalmasak a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek ellátására. Összesen 418 non invazív eszközt vett a külügy.

A tavaszi lélegeztetőgép beszerzések esetében fontos megjegyezni, hogy Magyarországnak fel kellett készülnie a legrosszabbra a koronavírus megjelenésekor. Bár volt itthon egy 2000 darabos eszközpark, végül szakemberek számításai alapján, Orbán Viktor 8000 darabos kapacitás kiépítését tartotta szükségesnek, hogy a legszélsőségesebb esetben se maradjon ellátatlan senki eszközhiány miatt.

De a külügy a biztonság kedvéért jelentősen túlrendelte magát, és vásárolt úgy 16 ezer lélegeztetőt. A szabadrablásra emlékeztető piacon aranyáron lehetett ezekhez hozzájutni. Közben az állami kórházellátó is vásárolt majdnem 2500-at, fele olyan átlagáron, mint a külügy.

Forrás: 444.hu