Kidobott közpénz

HírKlikk 2020. augusztus 12. 15:45 2020. aug. 12. 15:45

Két évvel az e-jegyrendszer szerződéseinek felmondása után, még mindig újabb költségek kerülnek elő – a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Gyanúsított, az persze nincs.

Másfél éve nem jut semmire a rendőrség nyomozása a BKK 2018 novemberében bedőlt e-jegyrendszerével kapcsolatban. A Tarlós István egykori főpolgármester feljelentése nyomán indult ügy felderítési szakaszban van, gyanúsítotti kihallgatás eddig nem volt. Az LMP hűtlen kezelés bűntette miatt is feljelentést tett. Az ORFK tájékoztatása szerint, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz hűtlen kezelés ügyében, de gyanúsított lassan két éve nincs.

A Budapesti Közlekedési Központ egy olyan 28 milliárd forintos szerződést kötött a Scheidt & Bachmann (S&B) német céggel, amely szerint a cégnek ezért meg kellett volna terveznie, építenie és öt évig üzemeltetnie az elektronikus jegyrendszert. A 2014-ben aláírt szerződés szerint, 2017-ben már át kellett volna adni a rendszert.

A szerződést Vitézy Dávid vezetése alatt írták alá, őt azonban néhány hónappal később Tarlós István eltávolította, így már érdemben nem tudott a projekt megvalósításán dolgozni. Ezt követően, módosította a Dabóczi Kálmán vezetése alatti BKK a szerződést. A költségek tovább nőttek és 36,8 milliárdos lett a projekt.

A szerződés aláírását követően, azonban alig zajlott érdemi munka az S&B részéről. A vállalatnál azonban most is úgy gondolják, hogy nem nekik kell kártérítést fizetniük, hanem még nekik jár pénz. 

A BKK részéről a G7-nek  megküldött kimutatásából kiderül, hogy a leszállított eszközökből 2020 júliusáig összesen 101 millió forint értékben tudtak szervert és lézernyomtatót aktiválni a könyvelésükben, de úgy látják a cég pénzügyi osztályán, hogy a jövőben még további 484 millió forintnyi hardvert tudnak a befejezetlen állományból aktiválni.

Összességében 9,8 milliárd forintot fizetett ki és számolt el a BKK a projektre, az S&B vitatott, el nem számolt előlegét is beleszámítva 11,1 milliárd forint lehet a végösszeg. Ha e mellé odatesszük a hasznosítható eszközök 585 milliós értékét, látszik, hogy körülbelül csak minden huszadik forintot költötték el hasznosan a projekt során – írja a G7.