Kiforgatta az MTI Csuka püspök csótányos szavait

Föld S. Péter 2020. január 21. 08:18 2020. jan. 21. 08:18

Tegnap végigment a magyar sajtón, amit – a Magyar Távirati Iroda tudósítása alapján – a Hírklikk is megírt. Miszerint Csuka Tamás váci református püspök azzal vádolta meg a Helsinki Bizottságot, hogy a szervezet tagjai csótányokat csempésznek be gyufásdobozokban a börtönökbe, mert így akarják a valósnál is sanyarúbbnak beállítani a hazai börtönviszonyokat, hogy a bíróságok kártérítést ítéljenek meg a fogvatartottaknak.

Nem sokkal ezután, Csuka püspök közölte, hogy ő ilyet nem mondott, az MTI kiforgatta a szavait. Elsőre persze nem hittünk neki, fel sem merült bennünk ugyanis, hogy a Magyar Távirati Iroda, amelyet a magyar adófizetők bőkezűen kistafíroztak pénzzel, ne mondana igazat. A Magyar Távirati Irodáról ugyanis köztudott, hogy a közmédia egyik zászlóshajójaként, kizárólag szakmai szempontoktól vezérelve, pártoktól függetlenül, az elképzelhető legmagasabb színvonalon végzi a dolgát. Kizártnak tűnt tehát, hogy ők tévedtek, netán hibáztak volna. Vagy – amire gondolni sem merünk – hazudtak.

Aztán kiderült, hogy ezúttal nem a püspök úr hazudott. Nem azt mondta ugyanis, amit a MTI a szájába adott: hogy a Helsinki Bizottság csempészi be a csótányokat a cellákba, hanem azt, hogy a Helsinki Bizottság látogatása előtt a rabok egymásnak adják a csótányokat, hogy átrázzák a derék jogvédőket.

Azért ez nem ugyanaz. Az MTI hétfőn, a késő délutáni órákban, hibaigazítást tett közzé, amely szó szerint így hangzik: „Budapest, 2020. január 19., hétfő (MTI) - Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a január 19-én, 17.25-kor kiadott - A málenkij robot áldozataira emlékeztek Kismaroson című anyagunk 7. bekezdése helyesen:

„Felháborodik a lelkem, mert '90 óta én bejárok a váci fegyházba, és amikor a Helsinki Magyar Bizottság látogatóba jött, akkor nevetve mesélték, hogy gyufásskatulyákban kértek be csótányokat, és egymásnak adogatták a zárkában, így bizonyítva, hogy milyen nehéz körülmények között élnek" – utalt a fogvatartottakra.”

Semmi bocsánatkérés, magyarázkodás, csak a szikár tények. Betudhatnánk ezt a botlást véletlen elhallásnak is, csak hát eszünkbe sem jut azt gondolni az MTI-ről, hogy véletlenül másították meg Csuka úr szavait. Az MTI által eredetileg közölt változat ugyanis sokkal inkább illik a kormány civileket lejárató propagandájába, mint amit a püspök úr mondott, ahol nem a jogvédők a hunyók, hanem a dörzsölt, minden hájjal megkent fogvatartottak.

Valaki nagyon meg akart felelni valakinek.

Dübörög a börtönbiznisz, ezt halljuk a Fidesz számos politikusától napok óta, Orbán Viktor után szabadon. Az MTI tehát nem hibázott, nem tévedett, hanem – fogalmazzunk finoman – csupán alkalmazkodott az elvárásokhoz.