Kik Magyarország igazi barátai?

Föld S. Péter 2020. április 8. 13:00 2020. ápr. 8. 13:00

Három alapot hozott létre a kormány a „járványügyi védekezés és a gazdaság újraindítása érdekében szükséges hazai, illetve esetleges európai uniós források és kiadások elszámolása érdekében”. A felsorolásban az első a járványügyi védekezési alap, a második a gazdaságvédelmi alap, a harmadik pedig az Európai Unióból érkező járvány elleni támogatások alapja. Utóbbi bevételi és kiadási rovatában egyaránt nulla forint szerepel.

Ezzel az Orbán-kormány azt, a mostanában gyakran hangoztatott állítását kívánja bizonyítani, hogy az EU egyetlen forintot sem adott Magyarországnak a járvány elleni védekezésre. Ebből is látszik, hogy a mi igazi barátaink nem nyugaton, hanem keleten vannak. Ezt nemrégiben Szijjártó Péter is elmondta, amikor a Türk Tanács nagylelkűségét dicsérte a magyar publikumnak.

Nagyot fordult a világ – ha nem is mindenkivel, a Fidesszel mindenképp. Évekkel ezelőtt, még azt hirdették, hogy bár az olaj keletről jön, a szabadság nyugatról érkezik. Ma már a szabadságról nem mondanak semmit.

Arról most ne nyissunk vitát, mert megtették már többen is, hogy támogatja-e az Európai Unió Magyarországot a járvány elleni védekezésben. Ha úgy tetszik, igen. 2000 milliárd forintról van szó, amit nem úgy kell elképzelni, hogy ezt a pénzt beleteszik Orbán Viktor és barátai zsebébe, mondván, itt van, a tiétek, használjátok egészséggel! Ebből a pénzből 500 milliárd forint úgy keletkezik, hogy ekkora összeget nem kell visszafizetni. Nem új pénz tehát, de a felhasználható forrásokat mindenképpen növeli. A fennmaradó 1500 milliárd forintnyi eurót pedig más célokra kapta Magyarország az Európai Uniótól, ám utóbbi most a helyzetre való tekintettel, úgy döntött, ezt a pénzt a járvány elleni küzdelemre lehet költeni.

Bárhonnan is nézzük, ilyen körülmények között kifejezetten pofátlanság egy külön alapban azt feltüntetni, hogy az Európai Uniótól nulla forintot kaptunk a vírus elleni védekezésre. Ez a nyilvánosság megtévesztése, sőt, manipulálása, mert azt sugallja, hogy amit Orbán Viktor már évekkel korábban megfogalmazott: mi Európában idegenek vagyunk, nem itt vannak a barátaink.

De ha már mindenképpen fel akarja tüntetni a kormány az EU-tól kapott – szerintük – nulla forintos összeget, akkor illene következetesnek lenni, és a kimutatásokban más, hasonló alapokat is szerepeltetni. Negyedikként például a keresztény egyházaktól kapott támogatás összegét lehetne feltüntetni. Ebbe a rubrikába – jelen állás szerint – nulla forintot kellene beírni, ugyanúgy a határon túli magyar közösségektől kapott támogatási alaphoz, amelynek főösszege – hiába, hogy egy vérből vagyunk – ugyancsak nulla forint. Hatodikként javasolnánk a NER által pofátlanul meggazdagodott magyar oligarcháktól kapott támogatás alapját. Ez utóbbit alcsoportokra lehetne bontani, például, volna egy Mészáros Lőrinctől kapott támogatások alapja, vagy például az Orbán családtól kapott támogatás alapja – jelen pillanatban mindkettő nulla forinttal. Ezen alapok alapján, aztán a közvélemény a mostaninál alaposabban is megítélheti, hogy kik azok, akik valóban segítenek a járvány elleni küzdelemben.

Nem a kormánynak, hanem Magyarországnak.