Kikéri magának a CÖF, hogy a buszoztatás költségeiről kérdezzék

Föld S. Péter 2021. október 26. 14:52 2021. okt. 26. 14:52

Nemcsak emberek álltak hosszú tömött sorokban a szombati, Civil Összefogás Fórum által szervezett, eredetileg babakocsisnak nevezett Békemeneten, hanem a demonstrálókat szállító buszok is szép számmal várakoztak a pesti utcákon. Több száz busz volt jelen – ez látható az újságokban megjelent fotókon is –, s mindez olyannyira felkeltette a DK érdeklődését, hogy felszólította a CÖF-öt, számoljon el a buszoztatás költségeivel. A kormány kedvenc civil szervezete a kérdésre gyurcsányozással válaszolt.

A DK sajtótájékoztatón arra szólította fel az MVM, valamint a Szerencsejáték Zrt. által százmilliókkal megtámogatott, magát civilnek mondó szervezetet, hogy „hozza nyilvánosságra a rendezvényre embereket szállító futballakadémiák vagy önkormányzatok, kistérségek tulajdonában álló buszok bérleti szerződéseit”.

A CÖF nem kertelt, válaszként kiadott közleményükben a következőket írták: „Maradjunk a tényeknél, a CÖF-CÖKA nem szerződtetett buszokat vidékről történő személyszállításra. Az emberek autóval, vonattal, sőt, busszal is járnak, villamosra, metróra szállnak, szabad döntésük alapján".

Ezzel még nem ért véget a párt élcsapatának minden igényt kielégítő, és minden esetleges gyanakvást eloszlató válasza. Közölték ugyanis, hogy „a DK saját elszámoltatását, pontosabban a közpénzből pártja fenntartását tudomásuk szerint az előző években hiányosan végezte”, majd követelték, hogy a Gyurcsány-kormány „számoljon el a csőd szélére juttatott nemzetünk vagyonával... Persze mi elszámolunk minden fillérrel, de nem az arra fel nem jogosított DK-nak, aki Júdás-pénzekkel állítja csatasorba követőit. Sőt, újabb csattanó! Olasz vendégeink saját költségen érkeztek. A lengyelek külön vonattal, maguk fizették utazásukat."

Ez tényleg egy újabb csattanó, még akkor is nagyot szól, ha az ideiglenesen hazánkba érkező erdélyi magyarokról nem beszélt a civil szervezet. Nem véletlenül: az ő ideutazásukat a katasztrofális romániai járványhelyzet miatt a kormány sem preferálta, mégis, jöttek szép számmal. Amiből arra lehet következtetni, hogy bár kedvelik a regnáló magyar kormányt, mégsem vádolhatók azzal, hogy szolgalelkűen végrehajtják Orbán és a Fidesz utasításait.

És ha már a CÖF tényeket említett: dicsérendő részükről az a felismerés, hogy az emberek sokféleképpen közlekednek. Autóval, vonattal, busszal, villamossal, gyalog, van olyan is, aki metróra száll. Szabad országban mindenki legjobb meggyőződése szerint közlekedik, mert az állam nem szól bele abba, hogy villamossal, vagy busszal utazzunk. Sőt, akinek kedve tartja, magánrepülőgépet is igénybe vehet.

Néhány évvel ezelőtt Orbán Viktor is kikérte magának, amikor a parlamentben arról kérdezték, hogy miért magánrepülőgépen utazott kedvenc futballcsapata külföldi mérkőzésére. „Harminc éve is így utaztam, a jövő héten is így fogok utazni” – mondta akkor a miniszterelnök. Pökhendiség, lekezelés volt ebben a válaszban, amivel gyakorlatilag azt üzente a Fidesz a magyaroknak: közöd?

Tényleg nincs közünk hozzá, hogy Orbán mikor, hová és milyen gépekkel utazik, így aztán az sem meglepő, ha azt sem kötik az orrunkra, hogy a Békemenetre érkezőket szállító buszok költségeit ki és milyen kasszából fizette. Legyen elég annyi, hogy nem történt csalás, a becsületes CÖF minden fillérrel elszámol. Akadékoskodás helyett, inkább örüljünk annak, hogy még mindig nem olyan gyenge a forint, mint amilyen a jövő héten lesz, és az is bizakodásra ad okot, hogy szerdától ismét emelik, ezúttal 5 forinttal, a benzin árát.