Kilép a Jobbikból Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

HírKlikk 2020. június 2. 17:22 2020. jún. 2. 17:22

A Jobbik közleményében jelentette be, hogy Mirkóczki Ádám közös megegyezéssel távozik a pártból, amelyet az elmúlt időszakban több képviselőjük is elhagyott, többek között: Varga-Damm Andrea, Sneider Tamás és Farkas Gergely is.

Mirkóczki a Jobbik közleményében azt írta: távozásának nincs konfliktusos oka. Kizárólag polgármesteri kötelességei iránt érzett felelősségtudata miatt búcsúzik a párttól.

A Jobbik a 2018-as országgyűlési választásokat követően, a második helyen végzett, így 26 képviselőt küldhetett az országházba. Azóta a párton belüli konfliktusok és összeférhetetlenségek miatt, szétesés kezdődött a Jobbik-frakcióban.

Mirkóczki Ádámmal ellentétben, Sneider Tamás és Varga-Damm Andrea távozásában a pártot vezető Jakab Péterrel való egyet nem értés, a párt alapvető ideológiáinak háttérbeszorulása és a tagság megfélemlítése is erős szerepet játszott.

Farkas Gergely – szintén a Jobbik országgyűlési képviselője – is azt jelentette be közösségi oldalán, hogy távozásának legfőbb oka, hogy a Jobbik közössége már nem az övé és nem kíván egy olyan párthoz tartozni, ahol hátat fordít az elnök a nemzeti-konzervatív nézeteknek, mondván, hogy ezzel a baloldali szavazókat riasztják el. Farkas Gergely így részéről lezártnak tekinti az ügyet.

Varga-Damm Andrea azonban az ATV tegnap esti, Egyenes beszéd című műsorában jelentette be, hogy megvárja, míg kizárják a Jobbikból, hiszen ő egyelőre csak a frakcióból való távozást közölte, a pártot viszont még nem hagyta ott. A frakcióból való kilépésének okai – elmondása szerint – az elmúlt tíz napban történt megaláztatások voltak, amelyek nem csak rá, de a párt egész parlamenti frakciójára irányultak. Varga-Damm felszólította a pártelnökséget, hogy 24 órán belül mondjon le.