Kíméletes interjút közölt az Index Mészáros Lőrinccel

HírKlikk 2021. június 11. 11:14 2021. jún. 11. 11:14

Az Indexnek adott interjút Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos, Orbán Viktor miniszterelnök barátja, aki a 100 leggazdagabb magyar legfrissebb kiadványa szerint az ország leggazdagabb embere csaknem 500 milliárd forint vagyonnal.

Az Indexnek adott interjút Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos, Orbán Viktor miniszterelnök barátja, aki a 100 leggazdagabb magyar legfrissebb kiadványa szerint az ország leggazdagabb embere csaknem 500 milliárd forint vagyonnal. Mészáros az ezt firtató kérdésre elmondta: aki egy kicsit is járatos az üzleti életben, az tudja, ezek vagyonbecslések, „nem készpénzállományról van szó”, nem tulajdonít különösebb jelentőséget az ilyen listáknak.

Sokkal inkább azt látom a támadások mögött, és ezért elfogadom és megértem, hogy sokaknak nem tetszik az én elkötelezett jobboldali kiállásom. Mivel ma Magyarországon jobboldali kormány van, érthető számomra, hogy az ellenzék a Mészáros Csoporton és más, jobboldalhoz kötődő gazdasági szereplőkön keresztül támadja a kormányt

– írja a beszélgetést szemléző 24.hu.

Az Index kérdése szerint a közbeszerzések tekintetében „a legtöbbet hangoztatott vád, hogy Mészáros mindent visz”, a milliárdos ugyanakkor ezt is az ellenzéki politikusok és média számlájára írja. Mészáros szerint „balliberális tévhit, hogy a munkákat odaadják a vállalkozóknak”, a munkáik döntő többségéhez nyílt eljárásokkal jutnak, ahol a legkedvezőbb ajánlat győz. A pályázatok 95 százaléka nyílt és hirdetménnyel induló eljárás, amelyen bárki részt vehet, tette hozzá.

Azt persze nem állítom, hogy ellenséges közegben dolgozunk, mint, mondjuk, 2002 és 2010 között, amikor sorra kaptuk a NAV-ellenőrzéseket, folyamatosan vagyonosodási vizsgálatokat rendeltek el ellenem

– fogalmazott. Mészáros elmondta azt is, hogy csoportszinten tavaly 1200 milliárd forintos árbevételük volt, „ezzel mi vagyunk Magyarország legnagyobb építőipari cége”.

A beszélgetésben felmerült, hogy a járványhelyzet túlélésében bizonyára nagy szerepet játszott a Hunguest Hotelsnek nyújtott 17,7 milliárd forintos állami támogatás is a szállodafelújításokra. Mészáros kiemelte, hogy a Hunguest Hotels csak a harmadik körös pályázatban tudott részt venni. Az első körben csak a panziókkal, kisebb turisztikai létesítményekkel lehetett pályázni, a másodikban a 100 szoba alatti szállodák pályázhattak, és csak a harmadik körben jelentkezhettek a pályázatra a több mint 100 szobával rendelkezők. Ráadásul „azok a szállodák, amelyek a felújítás miatt nem zártak be, a koronavírus mindhárom hulláma és az üzemszünetek alatt is csaknem ezer munkatársnak biztosították a megélhetését egy rendkívül válságos időszakban.”

Nemzetközi terjeszkedésükkel kapcsolatban elmondta: szívesen terjeszkednek az építőiparban, „szeretnénk a környező országokban erőteljesebben jelen lenni, Horvátországban, Szlovákiában és Romániában komoly terveink vannak. De nem csak a régióban gondolkodunk: most vásárolunk Líbiában két céget, erőmű-karbantartó vállalatokat.”

December végén megkezdte tényleges működését a Magyar Bankholding Zrt. (MKB + Budapest Bank + Takarékbank), a tényleges fúzióról Mészáros annyit árult el, hogy az 2023-2024-re zárulhat le, addig a három bank ugyanúgy működik. Az üzletember szerint az OTP utáni második legnagyobb bank formálódik most, amelynek a nevét még nem választották ki. A fúzió után meghatározó, de 50 százalék alatti részesedése lesz a Mészáros Csoportnak a bankban. Az a végső célunk, hogy a fúzió végén a cég kinn legyen a tőzsdén, tette hozzá Mészáros Lőrinc.

Szóba került az úgy nevezett felcsúti per is. Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje kilátásba helyezte Mészáros elszámoltatását. Az üzletember szerint ugyanakkor Fekete-Győr az ilyen típusú fenyegetésekkel azt a közösséget is támadja, „amelyet mi úgy hívunk, Mészáros Csoport.”

Mint említettem, csaknem 30 ezer dolgozó tagja ennek a közösségnek, ennyi családnak nyújtunk tisztes megélhetést, munkán alapuló biztonságot.

Hozzátette: nincs félnivalója egy esetleges kormányváltás után sem, egy ekkora vállalatot ugyanis csak transzparensen lehet működtetni.

Válásával és a vagyonmegosztással kapcsolatban annyit árul el, hogy utóbbi már szeptemberben lezárult, „nincsenek vitás kérdések köztünk.” Volt feleségével „nagyon korrektül” megoldották ezt a kérdést.  A Várkonyi Andreával való kapcsolatát feszegető kérdésre szűkszavúan válaszolt:

Igen, az elmúlt időszakban akaratunkon kívül, kissé nagy a sajtóérdeklődés irányunkba, de Andival nagyon boldogok vagyunk. Egyikünknek sem volt kérdés, hogy össze szeretnénk kötni az életünket. De a részleteket hadd őrizzük meg magunknak.

Az interjút ugyancsak szemléző Telex emlékeztetett: tavaly nyáron a Telex szerkesztőségét alkotó újságírók azért hagyták el az Indexet, mert veszélyben érezték a lap függetlenségét. Az Index azóta a kormánymédiában jelentős befolyással rendelkező Vaszily Miklós érdekeltségébe került, aki Mészáros médiaügyi jobbkeze és üzlettársa is egyben: vezérigazgatóként dolgozott a vállalkozó tulajdonában álló Echo TV-ben, tavaly pedig az ő tőkéjéből alapította meg a Pesti TV mögötti céget.

A portál megjegyzi még azt is, hogy nem kellett attól tartania a vagyonát az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta 407 milliárd forintosra növelő üzletembernek, hogy igazán izzasztó kérdéseket kap. Az interjú pedig az „élőbeszédben használt nyelvezetre a legkevésbé sem emlékeztető".