Kína beleszólhatna, hogy mit tudhatunk majd a Budapest-Belgrád vasútról

HírKlikk 2020. május 14. 17:52 2020. máj. 14. 17:52

 „A Kínai Népköztársaság kormányának álláspontját beszerezve” dönthet a külgazdasági és külügyminiszter a Budapest–Belgrád-vasútvonal iratainak nyilvánosságáról – ezt javasolja az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a jövő keddi szavazás előtt.

A hvg.hu vette észre, hogy ez a kiegészítő mondat kerülhet a vasútvonal-beruházásról szóló törvényjavaslathoz, amely szerint, a szerződések és egyéb iratok „megismerése Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeinek illetéktelen külső befolyástól mentes érvényesítését veszélyezteti”, ezért azok tíz évig titkosak.

A következő mondat azonban ezt némileg enyhíti: az említett adatok „megismerése iránti igény teljesíthetőségéről – Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeit mérlegelve – a külgazdasági ügyekért felelős miniszter dönt”, mutat rá a lap, hozzátéve, hogy ezt egészíti ki a fideszes Hende Csaba vezette főbizottság – saját kezdeményezésként, nem az illetékes gazdasági bizottság javaslatára – a bevezetőben idézett résszel.

Ez a magyar jogban szokatlan kitétel azt jelenti, hogy Pekingben mondhatnák meg, mi kerüljön nyilvánosságra Budapesten. Ugyan a külügyminiszter dönthet a beszerzett kínai állásponttal ellentétesen, de ha egy ilyen félmondatot beillesztenek egy törvényszövegbe, akkor valószínű, hogy nem ez fog történni – olvasható a cikkben a következtetés.