Kína egyre inkább tart egy végső csapástól

HírKlikk 2020. augusztus 16. 10:52 2020. aug. 16. 10:52

A kínai szoftvercégeket fenyegető tiltások és a Hongkong miatti szankciók nyomán, növekszik a kínai félelem, hogy teljesen elvághatják az országot a dolláralapú pénzügyi rendszertől.

A Napi.hu arról számol be, hogy ahogyan az elmúlt hónapokban egyre feszültebbé kezdett válni a viszony az Egyesült Államok és Kína között, úgy találgatták az elemzők, hogy mi lehet a két fél következő lépése az adok-kapokban. Már korábban is felmerült, hogy a két ország közötti vitákban a következő lépés Kínai leválasztása lehet a dolláralapú pénzügyi rendszerről. A kínai hatóságok figyelmeztetést is adtak ki az állami cégeknek, készüljenek fel egy ilyen lépésre.

Ezek hatására, Pekingben egyre inkább előtérbe kerül az a lehetőség, hogy növelni kell a jüan nemzetközi fizetésekben betöltött szerepét és ezzel csökkenteni a dollártól való függést. Felvetődött az az ötlet, hogy amennyiben sikerül COVID-19 vakcinát előállítania Kínának, akkor azt csak jüanban lehet majd megvásárolni.

Bár nem valószínű, hogy a világ két legnagyobb gazdaságát teljesen szétválasszák, de a Trump-kormány jelentős nyomást gyakorol abba az irányba, hogy ez legalább a kulcsterületeken – a kereskedelemben, a technológiában és a pénzügyi tevékenységekben – megvalósuljon.

Washington egy csomó, Kínának kedvezőtlen intézkedést hozott, ideértve a kínai cégek részvényeinek amerikai tőzsdéken történő jegyzésének korlátozását, ha azok állami tulajdonban vannak és nem felelnek meg az amerikai számviteli standardoknak. Ráadásul a Reuters szerint, a hasonló lépesek sora várható még az amerikai elnökválasztás fináléjáig.

Forrás: Napi.hu