Kincses Kolozsvár-díjat kapott Balog Zoltán

HírKlikk 2019. december 9. 05:57 2019. dec. 9. 05:57

Kincses Kolozsvár-díjat vett át vasárnap este Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és Gaál György helytörténész a Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesülettől.

Amint Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke méltatásában elmondta: Balog Zoltán fontos segítséget nyújtott a Kolozsvári Magyar Napok megszervezéséhez. Emellett lelkészként, államtitkárként, az emberi erőforrások minisztereként, miniszterelnöki megbízottként egyszerre volt képes megfelelni a pragmatikus világi- és a hit szempontrendszerének.

Balog Zoltán az egyik legmeghatóbb kolozsvári élményeként említette, amikor a város főterén ötvenezer ember várta az István a király című rockopera előadását. Mint felidézte, Horváth Annával, akkori alpolgármesterrel együtt fogták a kezét Emil Boc polgármesternek, hogy el ne szaladjon, de a polgármester is helyt állt a tömeg előtt.

„Advent van. Nekünk, magyaroknak, mindig advent van, de ez nem valami tétlen sóvárgás, hanem tettekkel teli advent. Kívánom, hogy így is maradjon" – jelentette ki a politikus.

A Gaál György helytörténészt méltató Székely István, a Kincses Kolozsvár Egyesület egyik alapítója megemlítette: az arisztokrata felmenőkkel rendelkező Gaál Györgyöt sokan egy letűnt kor utolsó képviselőjének tartják. Ezzel szemben ő a jövő előhírnöke, aki sokat tesz azért, hogy ez a vágyott kor el is jöjjön.

Gaál György felidézte: az 1970-es 1980-as években jóformán beszélni sem lehetett Kolozsvár múltjáról. Felszabadulásként élte meg a kolozsvári magyarság a kommunista diktatúra 30 évvel ezelőtti megdőlését, de csupán két esztendeje tudott fellélegezni, mert 1992-től 12 éven át a szélsőségesen nacionalista Gheorghe Funar polgármester gondoskodott arról, hogy a magyarok ne érezzék jól magukat a városukban. A közösség csak akkor talált igazán magára, amikor tíz évvel ezelőtt, először megszervezte a Kolozsvári Magyar Napokat, és egy hétre birtokba vette a város tereit.

Forrás: MTI