Kinek az érdeke?

Dr. Dávid Ferenc       2019. június 4. 16:11 2019. jún. 4. 16:11

"A megállapodás, amit korábban a Jobbikkal kötöttünk, két pártra vonatkozott, vagyis mivel az LMP kilépett, így az a Jobbikkal is érvényét vesztette" – nyilatkozta  Zaránd Péter, a Sétáló Budapest 2019, azaz Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt kampányfőnöke.

2019. március 14-én kötött „örök és megbonthatatlan” barátságot az ismert média személyiség és az azóta szétesett két párt. Fénykép is készült a kora tavaszi aláírási ceremóniáról. A fotón (a kép bal oldalán) Keresztes László Lóránt és Demeter Márta, az LMP társelnökei, a „jobb” oldalon Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton feszítenek, valamennyien biztos egzisztenciájú parlamenti képviselők. (Érett és felelős politikusnak nem nevezném őket.) És középen ott áll Puzsér Róbert, a mindenkitől és mindentől független főpolgármester-jelölt.

Négy országgyűlési ember, akik politikai közösségük hitelességét és jövőjét is beáldozva - nem egész három hónappal ezelőtt – szerződést/megállapodást kötöttek egy cirkuszi emberrel, aki „cserébe” folyamatosan szidalmazza is támogatóit. Az LMP és a Jobbik már megkapta méltó büntetését: május 26-án kiderült, hogy a magyar társadalom nem igazán díjazza tevékenységüket Ma már azt is tudjuk, hogy Puzsér Róbert sem preferálja tovább a bukott politikai formációkat: az LMP-t összeomlott alakzatnak minősíti, a Jobbikot törpe pártnak nevezi. ( Ebben egyébként igaza van.)

A fotón látható ötös fogat tehát még derűsen tekint a bizonytalan jövőbe, fel sem merül bennük, hogy ez a szerződés nem lesz, nem lehet tartós. A négy fényes tekintetű „profi” tényleg azt hitte, hogy a kezelhetetlen amatőrt alakító Puzsér Róbert norma tisztelő és megbízható partner? Három hónapig sem élt a politikai szövetség, kész csoda, hogy eddig kitartott.

A párt és látszólag támogató nélkül maradt P.Zs. azonnal a tőle elvárható lépést tette: elkezdte gyalázni az előválasztási szisztémát és jelezte, hogy „ebben a bohózatban nem veszek részt. (…) Októberben találkozunk”.

1. Úgy vélem ez jó hír, lehet, hogy nagyot tisztul a kép, és jelentős előrelépés történik. Puzsér távoztával ugyanis még nagyobb értelmet nyerhet az előválasztás, mivel pártok, pártszövetségek esetleg civil szervezetek új jelöltjei számára is megnyílhat a tér értelmes vita lefolytatására és tiszta verseny lebonyolítására. Puzsér csak végigbohóckodta volna az elkövetkező heteket és minden józan budapesti polgárt elriasztott volna az elő- majd a végleges őszi voksolástól.

2. Tisztában vagyok azzal, hogy a felbőszült önjelölt nem marad majd néma. Mindent el fog követni, hogy elbuktassa a Magyarországon politikai újításnak számító előválasztást. Puzsér ismét lejáratta magát (ez az ő dolga), és pillanatnyilag úgy tűnik, hogy kizárja magát a megméretésből. Ha ezt akarta, legyen így! Hagyni kell most elsunnyogni, őszig pedig sok minden történhet.

P.Zs. azt is közölte: Folytatom a kampányomat, én kínálom a legerősebb víziót, enyém a legjobb és legrészletesebb program: a főváros újratervezése autóról emberre és betonról zöldre, hogy Budapesten ne csak menni, de lenni is érdemes legyen. Az ellenzéket daráló ellenzéknek kellemes előválasztást kívánok!

 A programot nem ismerjük, de ez most nem számít. A pénztelen Jobbik és a bázis nélküli LMP tehát látványosan ellépett Puzsér mellől, ezért a jövőben érdemi támogatóként nem vehetők figyelembe.  Engem viszont nagyon érdekel: vajon miből finanszírozza fergeteges „nyári-őszi” hadjáratát ez a jóember? Vállalkozók, természetes személyek esetleg más politikai közösségek szponzorálják? Baráti társaságával közösen olyan jelentős és könnyen konvertálható magánvagyonnal rendelkeznek, hogy gond nélkül képesek „kipengetni” a sok-sok milliós kampány összes költségét? Egyáltalán: kinek tetszik a „Puzsér jelenség”, kinek és miért éri meg az abszolút esélytelen önjelöltet támogatni?  Valaki adjon már felvilágosítást!