Kínos titkolózások Orbán római útja körül

Bánó András 2021. augusztus 28. 17:07 2021. aug. 28. 17:07

„Orbán Viktor pénteken hivatalos programra Rómába érkezett – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő a katolikus törvényhozók 12. alkalommal megrendezett éves találkozóján vesz részt, amelyet minden esztendőben Rómában és az olasz főváros közelében fekvő Frascatiban tartanak meg.

Ezzel a közleménnyel egyfelől az a baj, hogy nem a hivatalos látogatás előtt egy nappal jelentették meg, hanem azon a napon, amikor a miniszterelnök már Rómában volt. A 444.hu olvasója ugyanis lefotózta Orbánt és családját, amikor egy nappal korábban, csütörtök este egy étterem teraszán vacsoráztak. Semmiképpen nem helytálló tehát a közleménynek az a mondata, hogy a miniszterelnök pénteken érkezett Rómába, ha már csütörtök este ott volt.

Erre a hazugságra mi szükség volt? Miért ne mehetett volna Orbán egy nappal előbb, miért ne vihette volna a családját, miért ne vacsorázhatott volna egy étterem teraszán?

Ismeretes, hogy Orbán Viktort – ahogy a rádióban is elmondta – két kínai (Sinopharm) vakcinával oltották be. Április 30-án a kínai oltóanyagról Orbán ezt mondta: „elterjedt, hogy majd kínaival nem lehet menni, ez szamárság, engem is kínaival oltottak be, én is menni fogok, és nem azért, mert diplomáciai lehetőségem van rá, hanem mert jogom lesz hozzá. Tehát a kínai vakcinával beoltottak szabadon utazhatnak majd a nyár során.” 

Ugyanakkor Olaszországban azóta sem fogadják el a Sinopharmot, ezért megkérdezték Havasi Bertalant, hogy Orbán hogyan utazott Olaszországba? A válasz szerint „A miniszterelnök a beutazásra vonatkozó olasz jogszabályoknak eleget tett."

Ha eleget tett, akkor 48 órával az utazás előtt PCR tesztet kellett csináltatnia, mert az olaszok a Sinopharmot nem fogadják el. Ha Orbán így tett, erről miért nem tudhatott az ország? Ezt miért kellett eltitkolni? 

Ugyancsak később derült ki, hogy erre a konferenciára elutazott egy népes delegáció kíséretében Novák Katalin, a Fidesz alelnöke is. Vajon ezt a tényt ugyancsak korábban miért kellett eltitkolni?

Teljesen érthetetlen. Aki tudja a választ, írja meg!