Kipcsak népmese: Áder János legfőbb ügyésznek jelöli Polt Pétert

Föld S. Péter 2019. október 31. 07:58 2019. okt. 31. 07:58

És boldogan élnek, amíg meg nem halunk. Így végződik ez a mese, de előbb még persze el kell mondani a történetet. Mert amióta világ a világ, úgy szokás, hogy a történet jön előbb, és csak a végén a tanulság.

Ez a mese úgy kezdődik, hogy Áder János államfő tudomására jutott, hogy lejár Polt Péter legfőbb ügyész kilencéves mandátuma. Meghosszabbodjék-e ez a mandátum, vagy sem? Ez itt a kérdés, morfondírozott magában Áder János. Alaposan megfontolom, mielőtt döntenék, nem lenne jó, ha azt mondanák rám, hogy Orbán Viktor bábja, egy Bólogató János vagyok.

Ilyen gondolatok futottak át Áder János agyán. És rögtön fel is tette magában a kérdést: Ott volt-e Polt Péter azon a nevezetes horvátországi luxusjachton, ahol a győri polgármester pénzen vett lányok (nemzeti népmesében kerüljük a kurva kifejezést) tettek a jelenlévő urak kedvére?

Áder János nemmel válaszolt a saját maga által feltett kérdésre.

Ez egy jó pont, mondta magában, egy-null ide, tette hozzá. De három a magyar igazság, intette magát türelemre, van még két próbatétel. Szokott-e ez a Polt egy magát csengeri örökösnőnek kiadó szélhámossal üzletelni? Bárhogy is törte a fejét, csak nem jutott az eszébe erre utaló jelzés, utalás, vagy ehhez hasonló miegymás.

Nagyon jó, mondta magában Áder János. Nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a Polt tetőtől talpig pártatlan, nem mellesleg elfogulatlan. De még hátra van egy próba, ha azon is átmegy, őt jelölöm újabb kilenc évre legfőbb ügyésznek. Nagyon törte a fejét Áder János, hogy milyen kérdést tegyen fel magának. Végül eszébe jutott a megoldás: Szokott-e ez a Polt helikopteren lakodalomba utazni, honvédséginek álcázott magángépen meccsre menni, Svédországban háziasított rénszarvasra vadászni?

Nagyon büszke volt magára az Áder János, hogy ilyen összetett kérdéscsoportot sikerült kitalálnia. Annak meg még ennél is jobban örült, hogy Polt Péter ezen a szűrőn is átment. Nem helikopterezett, nem magángépezett, nem vadászott, állapította meg elégedetten Áder János. Legalábbis, nem tudunk semmi ilyenről, tette hozzá a maga megnyugtatására.

Ekkorra már egészen nyugodt volt, kétely, ha volt, csöpp sem maradt benne.

Polt Pétert jelölöm újabb kilenc évre legfőbb ügyésznek, döntötte el Áder János. Úgy is lett, nem máshogy.

És akkor most az jön, amit az elején ígértünk, hogy majd ezzel fejezzük be: És boldogan élnek, amíg meg nem halunk.