Kirúgta a MAZSIHISZ Róna Tamás főrabbit

HírKlikk 2020. szeptember 11. 07:36 2020. szept. 11. 07:36

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetése 2020. szeptember 9-vel Róna Tamás munkaviszonyát felmondással megszüntette és a főrabbit felmentette a munkavégzés alól – jelentette be a MAZSIHISZ közleményében.

A vezetőség többségi döntése nyomán mentette fel a főrabbit Kunos Péter, a MAZSIHISZ-BZSH ügyvezető igazgatója. Azt írták, hogy MAZSIHISZ vezetésének bizalma először 2019-ben ingott meg Róna Tamás iránt, amikor az ügyében összehívott, öttagú Bét Din (rabbikból álló zsidó vallási bíróság) elmarasztalta és figyelmeztetésben részesítette rabbihoz méltatlan vallási szabályszegések miatt.

„További bizalomvesztéshez vezetett az is, hogy a közelmúltban az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen (OR-ZSE) egy belső vizsgálat megállapította, hogy dr. Róna Tamás diplomamunkája szinte teljes egészében jelöletlen idézetekből áll, azaz a plágium megkérdőjelezhetetlen” – olvasható a közleményben.

Közölték, hogy a MAZSIHISZ által alkalmazott munkáltatói intézkedés indoka, hogy Róna Tamás „az elmúlt hetekben nagy nyilvánosság előtt súlyosan sértő és hazug állításokat tett a MAZSIHISZ munkájával és vezetésével kapcsolatban”. A történteket követően, Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke kezdeményezte, hogy a szövetség világi vezetése és a főrabbik egy online tanácskozáson jövő héten tekintsék át az elmúlt hetek fejleményeit, és jelöljék ki azt az utat, amely segítheti a belső egység visszaállítását, a szövetség függetlenségének megtartását.

Róna Tamás a Magyar Nemzetnek nyilatkozott a történekről: – Ezen a héten a hétfői napon a Mazsihisz világi vezetése hozott egy olyan döntést, amely példa nélküli és ellentmond a zsidó vallás legalapvetőbb törvényeinek. Az első számú rabbijával, a Mazsihisz Rabbitestületének az elnökével, azaz velem azonnali hatállyal munkaszerződést bontanak – kommentálta a lapnak.

Hozzátette, hogy az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen a közel húsz évvel ezelőtti rabbinikus dolgozatát az egyetem három oktatója – akik közül egyik sem rabbi és semmilyen rabbinikus vallási gyakorlattal nem rendelkezik – értékelte és plágiumnak találták. 

– Ez a döntés is része az egész koncepciós ügynek, természetesen ezzel kapcsolatban is ki fog derülni az igazság – jegyezte meg.

Elmondása szerint, a vezetés hétfő esti döntése után, kedden, a magyar neológ rabbikar minden egyes tagja kiállt mellette. Arra kérték az ügyvezető igazgatót és a MAZSIHISZ elnökét, hogy vonják vissza a döntésüket. Róna Tamást mégis felmentették. A volt főrabbi úgy véli, mindez a vallási törvényeikkel szembefordulva hozott döntés.