Kirúgták a 168 Óra főszerkesztőjét Orbán Viktor családi fotója miatt

HírKlikk 2020. szeptember 2. 10:47 2020. szept. 2. 10:47

Az ürügy, hogy a lap egy Orbán Viktort a családjával ábrázoló fotót közölt. Az elbocsátást ma reggel közölték, és már mától nem Rózsa Péter vezeti a 168 Óra szerkesztőségét.

A Media1 értesülései szerint, a mai napon elbocsátották Rózsa Pétert, a 168 Óra című hetilap tavaly szeptemberben kinevezett főszerkesztőjét. Milkovics Pál, a 168 Órát tulajdonló Telegráf Kft. anyavállalata, a Brit Media vezérigazgatója és résztulajdonosa még tegnap eldöntötte ezt, és nem sokkal ezelőtt, ma  reggel írásban közölte Rózsával az elbocsátás tényét. Egyben azonnali hatállyal felmentette a leváltott főszerkesztőt a munkavégzés alól.

A vezérigazgató a lépést azzal indokolta, hogy a 168 Óra most megjelenő lapszámát Rózsa Péter úgy engedte nyomdába, hogy az újságban Orbán Viktor miniszterelnökről és családjáról egy korábbi, adventi fotó is megtalálható.

Milkovics elfogadhatatlannak tartja a kép közlését: a fotón ugyanis a kormányfő fiatalkorú gyermeke is látható. A vezérigazgató véleménye szerint, ez morálisan aggályos, mivel „a képet a kormányfő családjához nem kapcsolódó szöveghez használták fel illusztrációnak”. Milkovics úgy véli, „a gyerekeket, függetlenül szüleik közéleti szerepvállalásától, védeni kell, nem pedig politikai tartalmú üzenetekhez felhasználni és gyűlölködés céltáblájává tenni.”

Az adventi, ünnepi fotó egyébként eredetileg Orbán Viktor miniszterelnök oldalán jelent meg korábban – a szerkesztőség innen emelte be a lapba.

Milkovics Pál közölte: Rózsa Péter helyett megbízott főszerkesztőként Makai József, a Pesti Hírlap főszerkesztő-helyettese felel ezután a 168 Óra hetilapért. Makai József korábban dolgozott az Origo és a Magyar Hírlap szerkesztőségében, illetve a Magyar Rádióban is.

Milkovics Pál júliusban lett a 168 Óra mögötti cégcsoport vezérigazgatója és résztulajdonosa. A lap munkatársainak azt mondta kinevezésekor, hogy szeretné a lapot középen tartani, hogy ne csak a baloldali olvasók vásárolják. A szerkesztőségben ez megrökönyödést váltott ki, mivel úgy vélik, hogy a lap ezzel elveszítené karakterét és olvasóit.

Forrás: media1.hu