Kis magyar abszurd: Szijjártó szerint kezdjük megközelíteni Németországot

HírKlikk 2020. január 22. 20:20 2020. jan. 22. 20:20

Legalábbis ezt jelentené, ha elfogadnánk a külügyminiszter azon kijelentését, hogy hazánk 6,5 milliárd dollárt veszített a nyereségéből az Oroszországot sújtó szankciók miatt.

Szijjártó Péter úgy nyilatkozott a Kommerszant című orosz napilapnak, hogy „számításaink szerint, Magyarország elvesztett nyeresége az export területén három év alatt 6,5 milliárd dollár volt. Figyelembe véve, hogy a magyar éves kivitel 90 milliárd dollár, ez érzékeny veszteség".

A külügyminiszter számításai egészen abszurd eredményhez vezettek. Egy elfogultsággal aligha vádolható osztrák kutatóintézet szerint, ugyanis Oroszország egyik legfontosabb külkereskedelmi partnere, Németország, éves orosz exportja 6 milliárd euró. Ha ehhez képest hazánk 6,5 milliárd dollárt veszített három év alatt pusztán a nyereségéből, az azt jelenti, hogy a magyar gazdaság annyira szárnyal, hogy utolértük – ha le nem hagytuk – a németeket.

Egy magát megnevezni nem kívánó, szakértő forrásunk szerint, Magyarország teljes éves exportja 7 milliárd dollárra tehető. Ha tehát elfogadjuk, amit Szijjártó Péter állít, akkor három év alatt az orosz piacra szállított termékek nyeresége meghaladja a teljes éves kivitelünket. Forrásunk úgy véli, az elvesztett összeg évente 200-300 millió dollár lehet, ami ugye három év alatt is legfeljebb a tizede annak, amit Szijjártó állít.

Ezt alátámasztja az a tény is, hogy az Oroszország ellen 2014-ben bevezetett szankciók a magyar exportot illetően, elsősorban élelmiszeripari és mezőgazdasági termékekre vonatkoznak, így a nyereségkiesés kiszámításakor nem lehet figyelembe venni a teljes orosz exportunkat.

Forrás: Hírklikk