Kísért a múlt: nem először lenne a belügy alá rendelve az egészségügy

HírKlikk 2022. május 8. 09:20 2022. máj. 8. 09:20

Az ötödik Orbán-kormány megalakítása kapcsán röppent fel a hír, hogy Pintér Sándort egy személyben nevezik ki a közbiztonságért és az egészségügyért felelős miniszterré májusban. A magyar történelem a bizonyíték arra, nem ez lesz az első eset, hogy a Belügyminisztérium alá tartozik az egészségügy.

Dr. László Imre, Újbuda polgármestere, korábbi kórházigazgató hívta fel a figyelmet az ATV-ben arra, hogy 1867-ben önálló osztályként került a Belügyminisztériumba (BM) az egészségügy, 1920-ig viszont önálló tárcaként működhetett, majd 1932-ben ismét a BM alá került, de az 1940-es évektől 2010-ig önálló minisztériumként létezhetett – idézi az mfor.hu.  

„Tisztában vagyunk azzal, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság is a belügyminiszter alá tartozik, de az megengedhetetlen, hogy az egészségügynek és az oktatásnak ne legyen önálló tárcája” – tette hozzá a polgármester.

Ezt megelőzően, a hvg.hu szúrta ki, hogy a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnésével kapcsolatos jogi kérdéseket rendező, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott törvényjavaslat egy új – közbiztonságért és egészségügyért felelős – miniszteri megnevezést használ, ami csak tovább erősíti a sejtést, hogy Pintér Sándorhoz kerül az egészségügy.

Forrás: mfor.hu