Kispesti homály

Dr. Dávid Ferenc       2019. október 27. 11:24 2019. okt. 27. 11:24

Lackner Csaba újságírói kérdésre válaszolva ügyvédjén keresztül megüzente, hogy nem kívánja visszaadni képviselői megbízatását. – „Lackner Csaba a választók által október 13-án ráruházott képviselői mandátumot nem kívánja visszaadni. Tiszteletben tartja a választók akaratát. A képviselői mandátumával a kerületi lakosság érde­keit kívánja szolgálni a továbbiakban is” – írta Lackner ügyvédje a Magyar Nemzetnek.

1. A meg nem nevezett, de bizonyára jól tájékozott ügyvéd közlése szerint védence (ügyfele) képviselői tisztségének megtartásával a továbbiakban is a kerület lakosságának érdekeit kívánja szolgálni. A kérdés csak az, hogy milyen formában, milyen mértékben? Döntés igénylő gazdasági ügyekben a jövőben nyilvánvalóan nem lehet szava. Kompetens személyként persze üzleti tanácsokat talán még adhat társainak. Vagy azt tervezi, hogy a szabadidő hasznos eltöltésére (szenvedély, élvezet, hobby stb.) vonatkozó javaslataival szebbé és gondtalanabbá teheti a városrész népességének életét?

2. Szokatlan még számomra, hogy egy aktív politikus helyett felfogadott (és gondolom fizetett) ügyvéd nyilatkozik a sajtónak. Lehet, hogy azt is megérjük, a parlamenti és önkormányzati képviselők illetve a kormánytagok (általában a politikusok) már nem is tartanak majd sajtótájékoztatót, és a tv/rádió fellépéseiket is ügyvédjeik útján intézik? Ez egy új, ”magasabb” szintje” a lakosság „korrekt” tájékoztatásának? Lehet, hogy a jövőben a kispesti önkormányzat ülésein Lackner úr már nem is vesz részt személyesen, csak ügyvédje útján?

3. De ne feledkezzünk meg a lényegről sem! Az önkormányzati képviselőséggel járó tiszteletdíj és a költségtérítés összege kit illet majd meg? A nyilvánosságnak üzengető ügyvédet, vagy a kétes értékű mandátumot szerző képviselőt? Esetleg fifty-fifty osztoznak az önkormányzattól kapott zsozsón?

Két héttel az önkormányzati választások után még mindig nem látok tisztán. Drága Képviselő Úr! Vállaljon már egy, csak egy nyilvános közszerepelést, hogy tisztázzuk ezt az egész „félreértést”! Javaslom, hogy tisztelje meg személyes jelenlétével a sokak által nézett és méltán népszerű „Egyenes beszéd” című műsort, ugyanis egyenes, őszinte beszédre vágyunk néhány millióan! Érdeklődéssel várom tv-s megnyilvánulását, magyarázatait és a feltett kérdésekre adott válaszait. Kérem, hogy ügyvédet nem vigyen magával a stúdióba!