Kiszámolták: Orbán Viktor 256 milliót utazott el két év alatt

HírKlikk 2020. október 26. 08:06 2020. okt. 26. 08:06

Összesen 256 millió forintot költöttek az adófizetők pénzéből tavaly és idén szeptemberig Orbán Viktor miniszterelnök és stábjának közügyek érdekében történt utazásaira – derült ki a külügyminisztérium Népszavának megküldött listájából.

A kormányfő és kísérete 2019 év elejétől idén szeptemberig 55 alkalommal utazott külföldre. A két év alatt összesen 93 napot volt távol Magyarországtól. Az utazásainak jó része csak egy napos villámlátogatás volt, de akadtak hosszabb távollétek is.

149 millió forint útiköltségre ment el, míg szállásra „csak” 95 milliót költöttek.

A két napos utazások esetén egy vendégéjszakával kalkulálva (illetve háromnapos esetén kettővel) az jön ki, hogy Orbán Viktor és kísérői fejenként és átlagosan 78 ezer forintot fizetnek egy éjszakai szállásért. Több mint egy tucat utazás csak egy napos volt, mégis szállásköltséget számoltak el. Ez úgy történhetett, hogy a küldöttség hajnalban érkezett, vagy napközbeni tartózkodásra is béreltek szobákat, vagy a delegációból volt, aki jóval előbb érkezett.

Orbán Viktor tavalyi washingtoni útja, amikor Trumppal találkozott, csak egy napos volt, ám a 18 tagú küldöttség után fejenként 533 ezer forintos szobaszámlát kellett kifizetniük egy éjszakára. A másik költséges szobaszámla akkor jött össze, amikor Orbán és 11 tagú kísérete három napot volt Rómában és 7,8 millió forintot fizetett a szállásért. Az utazások közül a legdrágább az idén januári három napos indonéz kiküldetés volt, amikor a 12 fős küldöttség 80 millió forintba került az államnak.

A külügyminisztérium nem adta meg, hogy melyik esetben repült a kormányfő nemzetközi légitársaság gépével, és mikor volt olyan, hogy a „honvédségi csapatszállítónak” vásárolt – ám effektíve kormánygépként üzemelő – Airbus gépeket használták. A tájékoztatás szerint, a két év alatt 20 alkalommal repült Orbán Viktor a magyar honvédségi luxusrepülővel.

Forrás: Népszava