Kitiltják a dolmányos varjakat a Budai Várból

HírKlikk 2021. június 6. 10:20 2021. jún. 6. 10:20

Elegük lett az első kerület lakóinak az elkanászodott, agresszív dolmányos varjakból. Ezek a madarak ugyan általában teljesen ártalmatlanok az emberre, az utódnevelési időszak végén azonban előfordulhat, hogy támadást imitálva, néhány agresszívebb egyed riadalmat kelt az itt lakókban és a turisták körében egyaránt. A Budavári Önkormányzat úgy döntött, hogy kitiltja őket a kerületből.

Vagyis, felkutatják és költési időszak után végleg eltávolítják az összes dolmányos varjúfészket, és madárriasztó műsólymokat telepítenek a helyükre – írta a Blikk. A varjak ugyan csak az évnek egy viszonylag szűk időintervallumában támadnak, a jelenség azonban évek óta megfigyelhető, amelynek orvoslását a Budavári Önkormányzat fontos feladatként kezeli.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) egy hónappal ezelőtt már kiadott egy figyelmeztetését a dolmányos varjakkal kapcsolatban. Ekkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a varjúfélék – különösen a dolmányos varjak – április végétől induló, és akár június közepéig tartó fiókareptetésekor lehet számítani lakott területen félelmet keltő madártámadásokra. Tanácsot is adtak, mi a teendő ilyen esetben. Úgy kell eljárni, mint a nekünk rontó kutyáknál: ne fussunk el, forduljunk szembe az állattal, karunkat széttárva mutassuk magunkat sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek, és kiabáljunk rá az állatra. Rámenősebb madarak esetén nyugodtan használjuk védekezésre a kezünk ügyében lévő szatyrot, kézitáskát, könnyű hátizsákot, kabátot, esernyőt, kalapot, és így hátráljunk el.

Forrás: Blikk