Kitört a háború a Fidesz és a KDNP között

HírKlikk 2019. augusztus 28. 18:59 2019. aug. 28. 18:59

A két párt között az elmúlt hetekben egyre feszültebbé vált a viszony, mert Bóka István, Balatonfüred fideszes polgármestere és Kontrát Károly belügyi államtitkár, a Fidesz választókerületi elnöke nem fogadta el kereszténydemokraták helyi önkormányzati képviselőjelöltjeit – értesült a 24.hu.

Bóka és Kontrát azt szerette volna, ha ismét a jelenlegi képviselőnő, Illés Hajnalka lenne a kisebbik kormánypárt jelöltje, és nem a KDNP-ben nemrégiben megjelent új emberek közül választanának. A közelmúltban ugyanis a helyi kereszténydemokrata szervezetben hatalomváltás történt.

Az elnöki posztra egy Czétényi Balázs nevű figura került, aki a 2000-es évek elején a MIÉP Ifjúsági Tagozatának az alelnöke volt. Czétényi mellett több új tag kíséretében megjelent a füredi kereszténydemokraták között egy helyi milliárdos, Fábián Péter is.

Ezt követően a fideszes polgármester nem foglalkozott a KDNP javaslatával és saját elképzelése alapján állította össze a jelöltek csapatát. A polgármester augusztus 21-én sajtótájékoztatón úgy mutatta be a nyolc egyéni és a három kompenzációs listás jelöltet, hogy nem tett említést a KDNP javaslatairól. A listán továbbra is szerepelt Illés Hajnalka, továbbá a Böröcz István, a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezető-igazgatója.

A 24.hu információi szerint Bóka bejelentésére válaszul a KDNP szerdára összehívta a helyi szervezet taggyűlését, ahol az előre meghirdetett napirendi pontok között szerepel Illés Hajnalka párttagságának megszüntetése.