Kiverte a biztosítékot az ENSZ-szervezetnél Magyarország

HírKlikk 2020. július 1. 20:30 2020. júl. 1. 20:30

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) aggodalmát fejezte ki egy magyarországi törvényhozási fejlemény miatt, és felszólította a budapesti kormányt, hogy vizsgálja felül és hozza összhangba a nemzetközi és uniós szabályokkal a magyar menedékügyi rendelkezéseket. Június 17-én fogadták el a 2020/LVIII törvényt, amely – egyebek között – bevezeti az egészségügyi válsághelyzet fogalmát, és amely az eddiginél is inkább aláássa a háborúk és üldöztetés elől menekülők már eddig is erősen korlátozott jogát, hogy eljussanak az állam területére és ott folyamodjanak menedékért – szögezte le a szervezet közleménye.

A nemzetközi sajtó számos orgánuma által ismertetett dokumentum rámutat, hogy az új magyar szabályozás értelmében, a magyar határra érkező, menedéket kérni szándékozókat visszafordítják, és egy magyar nagykövetségre küldik, hogy ott nyújtsanak be szándéknyilatkozatot. Ez sérti az 1951-es menedékügyi konvenciót és több más, Magyarország által is aláírt nemzetközi szabályozást. Egy állam – legalábbis ideiglenesen – köteles a területére engedni azt, aki a határon megjelenik, és menedéket szándékozik kérni, a kérelmét pedig kötelező megvizsgálni. Az állam területére való bejutás lényegi előfeltétele annak, hogy valaki élhessen a menedékkérelem benyújtásához való jogával. 

„Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy kezdeményezze az új szabályozás visszavonását, és vizsgálja felül, hozza összhangba szabályozását a nemzetközi menedékügyi és emberi jogi szabályokkal és az uniós joggal” – mondta Gillian Triggs, az UNHCR védelemmel foglalkozó helyettes főbiztosa.

 
Forrás: Hírklikk