KNYF: valótlan, hogy Jávor Benedek feljelentése elveszett az ügyészségen

HírKlikk 2019. február 15. 04:00 2019. feb. 15. 04:00

Valótlan sajtóhíresztelésnek nevezte a Központi Nyomozó Főügyészség az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében, hogy a párbeszédes EP-képviselő Jávor Benedek feljelentése elveszett az ügyészségen.

Csütörtökön a Népszava írt arról, hogy az ügyészség "nem találja" azt a feljelentést, amelyet Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője tett tavaly az Elios-ügyben a hatóságok bűnpártolásnak tűnő magtartása miatt ismeretlen tettes ellen, hivatali visszaélés gyanújával.

Erre reagálva a KNYF az MTI-vel közölte: Jávor Benedek 2018. július 28-án adta postára az Országos Rendőr Főkapitányságnak címzett feljelentését, amelyben hivatalos személy hivatali eljárása során elkövetett bűnpártolás bűntette miatt kérte büntetőeljárás megindítását az úgynevezett Elios-ügyben eljáró rendőrök, valamint a nyomozás törvényessége feletti felügyeletet ellátó ügyész ellen. Ez a feljelentés az ORFK-tól augusztus 3-án érkezett a KNYF-re.   

Az ügyészség augusztus 16-án írásban arról tájékoztatta Jávor Benedeket, hogy azonos ténybeli alapon, ugyanezen bűncselekmény miatt Szigetvári Viktor korábban már feljelentést tett - amelyet a KNYF 2018. február 19-án kelt határozatával elutasított -, ezért az újabb adatot, bizonyítékot nélkülöző feljelentését érdemben nem bírálhatták el.

Ezen értesítést az ügyészség Jávor Benedek budapesti irodájába küldte, amelynek címét korábban a képviselő adta meg az általa feladott borítékon. Erre a címre - mint írták - az ORFK sikeresen postázta a feljelentés továbbításáról szóló értesítését. Az ügyészség küldeménye a kétszeri - augusztus 21-én és augusztus 28-án történő - kézbesítés megkísérlését követően, szeptember 5-én "nem kereste" jelzéssel érkezett vissza a KNYF-re.

Ezt követően, 2019. február elsején Jávor Benedek telefaxon küldött beadványában érdeklődött feljelentésének elbírálásáról. Erre reagálva az ügyészség február 6-án ismét tájékoztatta a képviselőt a fentiekről, amely értesítést az újabb beadványban megjelölt brüsszeli címre küldték el - áll az ügyészségi közleményben.

Forrás: MTI/Hírklikk