Ködösít kormány a Modernáról, mások vehetik meg a magyaroknak járó vakcinákat

HírKlikk 2021. március 6. 13:18 2021. márc. 6. 13:18

Az Európai Unió tavaly 160 millió adag legmodernebb, mRNS-alapú Moderna-oltást vásárolt, amit 2021 végéig kell teljesen leszállítania a gyártónak. Ezután az egyes kormányok eldönthették, hogy lakosságarányuknak megfelelően mennyi oltást szeretnének azonos áron megvenni. Magyarországnak ebből így nagyjából 3,5 millió adag jutott volna, viszont a kormány csak nagyjából a felét, 1,74 millió adagot kért, szúrta ki korábban a Telex.

A Telex cikkére többször hivatkozó Szabad Európa megjegyzi: magyar a kormány álláspontja változó azzal kapcsolatban, hogy miért igényeltek lényegesen kevesebb Moderna-oltást, mint amennyit az EU-s beszerzés alapján lehívhattak volna. Ami biztos, hogy a felszabaduló oltásokra hamar lecsaphattak más uniós országok. Az titkos, hogy kik, de a szállítási adatok alapján nagyjából arányosan oszthatják el az oltásokat, így idővel ki fog derülni, hogy hova jut az, amit más nem kért.

A Telexnek arra a kérdésére, hogy Magyarország miért nem kérte a ránk jutó vakcina-adagot, közvetlenül nem válaszoltak, ám később a kormány háromféle magyarázattal állt elő arra, hogy miért kértek 1,7 millióval kevesebb oltóanyagot:

Mint írták, Orbán Viktor február végén „szamárságnak" nevezte, hogy ne rendeltek volna meg minden, magyaroknak járó Moderna-vakcinát. Egy nappal később az RTL Klubnak már azt állította a kormány, hogy azért nem kérték az összes Moderna-oltást, mert a hatásmechanizmusa nagyon hasonló a Pfizer termékéhez, utóbbi pedig olcsóbb és jobb szállítási feltételei vannak. Még egy nappal később, vasárnap Gulyás Gergely miniszter egy harmadik verziót vázolt fel Facebook -posztjában. Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis arra kérte a kormányt, hogy hívják le a másfél millió Moderna-oltást, Budapesten ezeket beadnák szívesen. Erre a Gulyás Gergely úgy reagált, hogy „az említett másfél millió Moderna vakcinát 2021 decemberében szállítaná Brüsszel".

Az uniós vakcinabeszerzési megállapodás alapján, ha egy ország mégsem kéri a lakosságarányosan neki járó vakcinák egy részét, azt a többi ország megveheti. De nem közvetlenül, mert a megmaradt oltásokat egy közös alapba teszik, arra tehetnek ajánlatot az érdeklődő országok. 

A Szabad Európa megkérdezte, hogy a magyaroknak szánt Moderna-oltásokat kik vehették meg, azaz mely országok kötöttek le a lakosságarányukat meghaladó mértékű Moderna-terméket. Az Európai Unió azt válaszolta, hogy ezt nem árulhatják el.

Azt lehet tudni még, hogy nem csak a magyarok mondtak le Modern-oltásokról. Sokan ugyanis arra számítottak, hogy majd a lényegesen olcsóbb AstraZeneca oltását veszik meg inkább két dózisban a teljes lakosságnak. Bulgária például csak félmillió adag Moderna-terméket kért, noha nagyjából kétmillió járt volna. Az Euractiv által megismert dokumentumok alapján ők az AstraZeneca olcsóbb termékében bíztak inkább. De attól is tartottak, hogy esetleg túl sok vakcinát vesznek végül. Lengyelország az elérhető 13 millió dózis helyett csak a felét kérte, de Portugália, Belgium vagy Görögország is kevesebbet kért a drágább termékből.

A szállítási adatok alapján a gyártónak eddig egyébként sikerült is nagyjából arányosan szállítania a termékeket. Sehol nincs öt százaléknál nagyobb eltérés a népességarányosan járó és az összes kiosztott vakcina között.