Kolosi: Orbán most áll bosszút az értelmiségen a vereségeiért

HírKlikk 2020. szeptember 19. 15:12 2020. szept. 19. 15:12

A hvg.hu közéleti podcastjában, a Fülkében nyilatkozott Kolosi Tamás, a Tárki alapítója, aki úgy látja, az Szinház- és Filmvűvészeti Egyetemen zajló folyamat is annak a bosszúnak a része, amiért 2002-ben és 2006-ban is elbukta a választásokat a Fidesz.

A ’90-es évek közepén, a polgári fordulattal egyidőben, Orbán Viktor egyik fő törekvése a magyar értelmiség megnyerése volt, ez azonban különböző okok miatt nem sikerült – nyilatkozta a HVG közéleti Podcastjában Kolosi Tamás, a Lira Könyv Zrt vezetője, a Tárki alapító elnöke.
 
Hogy ez nem jött össze, döntő tényező a pártpénztáros Simicska Lajos APEH-elnöknek való kinevezése volt, ami a szociológus Kolosi Tamás szerint, annyira megrémisztette ezt a társadalmi réteget, hogy akik 1998-ban még jóindulattal fogadták a Fidesz kormányra jutását, azok is megrettentek, és sok tekintetben elfordultak tőle.

A szakember közéleti podcastjában, azt mondta, ennek az lett a következménye, hogy mind a 2002-es, mind a 2006-os választási vereségét Orbán Viktor sok tekintetben a magyar értelmiség rovására írta. Ezért, amikor a kormányfő 2010-ben egy új klientúra kiépítéséhez kezdett, akkor ezt a klientúrát nemcsak a gazdaság, hanem a kultúra területén is igyekezett kiépíteni. Ennek a folyamatnak egy különösen szerencsétlen része az, ami most a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajlik.

Az adás itt meghallgatható!