Költözés a Kútvölgyiben - Pintér döntött, az orvosok is csak most értesültek

Harkai Péter 2020. március 11. 18:50 2020. márc. 11. 18:50

Bár egy 2018-as kormányhatározat már döntött a Semmelweis Egyetem klinikáinak a Kútvölgyi Klinikai Tömbből való áthelyezéséről, az egyetem mai közleménye szerint, mindennek a júniusra tervezett időpontnál korábban, váratlanul és azonnali hatállyal, vasárnapig meg kell történnie. Helyükre a vírusveszély miatti karanténbővítést telepíti a kormány – a János kórház szomszédságába.

Megkerestük az egyetem sajtóosztályát, hogy a váratlan döntéssel kapcsolatban bármilyen részletet megtudhassunk, de csak abban tudtak segíteni, hogy vagy a költözésről döntő operatív törzs képviseletét, vagy az EMMI illetékesét keressük, mivel az épület hozzájuk tartozik. A SOTE részéről érkezett válasz szerint ők mindössze annyiban érintettek, hogy a Semmelweis Egyetem III. számú Belgyógyászati Klinikáját a Kútvölgyi kórházból a SOTE Belső Klinikai Tömbjébe költöztessék.

Miután sajtóinformációk szerint, a belgyógyászat azonnali kiköltöztetésére és a helyére tervezett karantén telepítésére az Operatív Törzs tagja, Pintér Sándor belügyminiszter tett javaslatot, szerettünk volna orvos-szakmai választ kapni többek között azokra a kérdésekre, hogy

– mennyiben érinti egy ilyen kérdés a belügyminiszter szakmai kompetenciáját, hogy erről döntést tud hozni;

– mennyire alkalmas egy karantén helyszínének, ellátásának kialakítására a Kútvölgyi jelenlegi épületegyüttese, illetve annak tervezett épületrésze;

– mik az alapvető szakmai feltételei egy ilyen karantén helyszín kialakításának, főként annak ismeretében, hogy az alatta lévő szinteken betegellátás zajlik, milyen hatékonysággal teremthető meg mindez, ha jelenleg még elegendő védőfelszerelés sincs az orvosok, nővérek számára?

Legnagyobb sajnálatunkra a SOTE sajtóosztálya minderre nem adhatott választ, ahogy arra sem, hogy egy vírusjárvány miatt kialakítandó karantén a legideálisabb helyszín-e egy jelentős számú fekvő- és járóbeteg-ellátást biztosító kórház, a János kórház közvetlen közelében.

A költözésben érintett belgyógyászati osztályon dolgozó megbízható forrásunk szerint, senki sem közölte velük, hogy mikor, miért, milyen ütemben kellene áttelepülniük. Őket is megdöbbentette a hír, hogy egyszerűen elkezdtek összepakolni és jelenleg is ez a folyamat zajlik, miközben a szükséges szakipari munkák folynak a kiürülő osztály helységeiben. Annyit tudnak mindössze, hogy ha a Szent László kórház érintett részlege betelik, a Kútvölgyi lesz a továbbiakban a megfigyelő részleg.

Forrásunk arra a kérdésre, hogy szakmai véleménye szerint, mindez megfelel-e a körültekintő egészségügyi kívánalmaknak – mind a felszereltség elhelyezése, mind az ingatlan állapota tekintetében –, mindössze annyit közölt, hogy erről nincs szakmai véleménye. A személyes véleménye mindössze annyi, hogy mivel nincsenek képben és mindezt mások döntötték el, ők mennek, és az új helyszínen megpróbálják a rendelkezésre álló pár nap alatt megteremteni a betegek fogadására alkalmas belgyógyászati szakrendelés körülményeit.