Komáromi Zoltán: Magyarország egyelőre felkészületlenül várja a világjárványt

Kardos Ernő 2020. február 25. 07:01 2020. feb. 25. 07:01

Miközben a környező országok fokozott készenléti állapotot vezettek be a koronavírus terjedése miatt, a magyar járványügyi szakemberek mindössze annyit mondtak, hogy „kérdezze meg háziorvosát, gyógyszerészét!” Az ismert háziorvos, Komáromi Zoltán szerint, a szakemberek eddig semmilyen tájékoztatót nem kaptak az új vírus okozta járványról. Komáromi a Klubrádióban azt nyilatkozta, hogy a körzetben dolgozók semmilyen eszközzel nem rendelkeznek, amely valódi segítséget nyújtana a koronavírus ellen. Még szerencse, hogy egyelőre Magyarországon még nincs fertőzött beteg, szemben Olaszországgal, ahol már több áldozata van a járványnak, és számos beteget is nyilvántartanak.

Egyelőre semmilyen eszközt, semmilyen szakmai útmutatót nem kaptak a háziorvosok a koronavírus járvánnyal kapcsolatban. Komáromi Zoltán szerint nagy bajban lenne, ha valaki bejelentené, hogy a hétvégén Olaszországban volt – ahol már jelen van a vírus – és betegségre panaszkodva, telefonon segítséget kérne. Valószínű, a rendelőbe nem engedné be, hiszen tízpercenként jönnek a szezonális influenzával küzdő betegei. Háziorvosként legfeljebb a napi rendelési idő után tudja csak felkeresni az új vírussal megfertőzött beteget.

Egyelőre azonban se Komáromi doktort, se a többi orvost nem tájékoztatták hivatalosan a háziorvosi szolgálatok, hogy milyen védőruhát, és milyen maszkot hordjon. Még szerencse, hogy a fővárosban 12 önkormányzat szakemberei már három hete elkezdték a felkészülést a kialakuló járványra. Tőlük elsősorban módszertani, illetve eszközbeli támogatást kapnak a kerületekben dolgozó orvosok. Beszereztek maszkokat, amelyeket minden gyanús esetben használni kell a koronavírus által megfertőzött beteg vizsgálatakor.

Védeni kell tehát az orvost is, mert akár betegség, akár haláleset miatt, egy teljes praxis kiesése a kerületben kaotikus helyzetet idézhet elő. Már így is nagy problémát okoz, hogy az országban sok helyen – egyes vélemények szerint két megyényi területen – nincs háziorvos.

Egyelőre nem kaptak védőruhát, vagy alkoholos kézfertőtlenítőt, mindent rábíztak a háziorvosra, hogy szervezze meg a saját és betegei biztonságát. Pedig minden járásban vannak népegészségügyi és járványügyi osztályok, amelyek Komáromi Zoltán szerint segíthetnének is megszervezni a járványra való felkészülést. Mindenesetre ma már az egyszerű maszk is hiánycikknek számít, de szükség lenne olyan állami tartalékra, amit a háziorvosok megkaphatnának. Hiszen még nem csengett le teljesen a hagyományos, „A” vírus okozta influenzajárvány sem.

Miközben a környező országok fokozott készenléti állapotot vezettek be a koronavírus terjedése miatt, a magyar járványügyi szakemberek tehát mindössze annyit mondtak, hogy „kérdezze meg háziorvosát, gyógyszerészét!”

Komáromi Zoltán ezzel szemben azt mondja: szükség van sajtótájékoztatóra, amelyen a járványügyi szakemberek igyekeznek megnyugtatni a társadalmat, de előtte alaposan fel kéne készülni, s mindenekelőtt a szakembereket, a háziorvosokat kéne felkészíteni a ragályos betegség miatti tudnivalókra. Mindenesetre a koronavírus ellen még nincs oltóanyag, a betegség lefolyása nagyon lassú, három-négy hét alatt gyógyul. A súlyosabb esetek fogadására a kórházaknak mielőbb fel kell készülni, de ehhez már elő kellett volna készíteni azokat a lélegeztetőket, amelyek segíthetik a gyógyítást.

Ezen kívül, meg kéne erősíteni a gyógyító hátteret, olyan laboratórium-hálózatot kellene létrehozni, amely alkalmas a vírusok kimutatására. Ma ugyanis az országban csak egyetlen olyan labor van, amely erre képes. Vagyis a gyors járvány felkészületlenül érhetné a kórházakat is. Ha viszont legalább minden megyeszékhelyen működne olyan labor, ahol a vírust azonosítani lehet, akkor a gyógyítás gyorsabb, eredményesebb is lehetne.

Arra a kérdésre, hogy a déli határon felállítanak-e szigorú ellenőrző pontokat – miközben az osztrákok már lezárták az olasz határt – Komáromi Zoltán azt nyilatkozta, hogy nálunk ez nem valószínű. A szabad autóforgalmat ugyanis szinte lehetetlen szigorúan ellenőrizni, tehát egy fertőzött beteg néhány óra alatt behozhatja a vírust az országba, s az első rokoni puszival tovább is adhatja.  Ezért a járvány végig fog seperni a világon, mert könnyen terjed, hiszen egyelőre nincs ellenszere. Ezért a jelenleginél alaposabb felkészülésre lenne szükség, hisz' Ausztráliában és Amerikában, illetve Angliában és Iránban is megjelent már a vírus. Az áldozatok száma pedig mindössze néhány óra alatt megduplázódott.