Komjáthi: tisztán látszik a szavazatvásárlás

HírKlikk 2019. augusztus 28. 06:50 2019. aug. 28. 06:50

Örül minden olyan állami juttatásnak, ami nem Orbán Viktor rokonainak, barátainak és ismerőseinek jut, a közmunkásoknak a választás előtt adandó 54000 forintnak mégsem tud örülni – mondta Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke. A Suzukiból kirúgott szakszervezeti vezető számára pedig szolidaritást kért.

Komjáthinak azért vegyül üröm az örömébe, mert „tisztán látszik szavazatvásárlás; nemhogy nem old meg helyzetet, de még éket ver emberek közé” a közmunkások 54 000 forintja – mondta a Közmunkás Szakszervezet volt társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Míg a nyugdíjasok automatikusan kapják a rezsiutalványt, a 110 000 közmunkásnak meg kell igényelnie a pluszpénzt, mégpedig azoknál a közszolgáknál, akiket a kormány semmibe vesz, pedig neki dolgoznak. Akik hosszú évek óta nem kaptak fizetésemelést, s akiktől 5 nap szabadságot elvett a kormány.

Arra a felvetésre, miért kapnak a közmunkások gyakorlatilag egy 13. havi fizetést, míg a nyugdíjasok 9000 forintnyi rezsiutalványt, Komjáthi azt felelte: A „Fidesznél semmi sincs véletlenül, mindent megmérnek. (…) ’Mindenki annyit ér, amennyije van’ – ugye, emlékszünk erre a mondatra Lázár Jánostól? Megmérte a Fidesz azt, hogy kinek mennyi az ára. (…) Úgy néz ki, hogy van egy olyan réteg, akinek ez az ára, a közmunkásoknak ez az ára.”

„Sokan feltették a kérdést, miért kell most adni 54 000 forintot, amikor két kiló krumplival meg lehetett venni az előző választáson a közmunkásokat. Azt azért látni kell, hogy vélhetően egy fideszes (…) országgyűlési képviselő már összelopott annyit, hogy tudja finanszírozni ezt a krumplipénzt. De most polgármester-jelölteknek, képviselőjelölteknek kellene ezt a pénzt előteremteni. Így most központilag megsegítik őket 54 000 forinttal, megtámogatják.”

„És azt is látni kell, hogy Farkas Flórián, a Fidesz bűnöző tagozatának egyik jeles személyisége, az elveszített sok-sok milliárd forintot, amivel eddig működtetett egy rendszert. A szavazatvásárlás rendszerét. Ez a pénz nincs.”

A műsorvezető közbevetésére, hogy Farkas ellen nincs semmilyen olyan eljárás, ami igazolja, amit Komjáthi mond, a politikus azt válaszolta: „Biztos megcsókolta a keresztapa gyűrűjét”.

Komjáthi rámutatott: 2010-ig nettó 60 800 forint volt a közmunkás-fizetés, most pedig 54 000 forint, és még ennél is kevesebbet ér, hiszen a közmunkásokat az eltérő fogyasztói kosár miatt nem 2,5% infláció sújtja, hanem jóval 10% fölött.

Nem érdemes tehát a közmunkásoknak benn maradniuk a rendszerben, mert alkalmi munkából, szőlőkapálásból, kukoricacímerezésből jobban meg tudnak élni. „Fel kellene fogni a kormánynak”, hogy jelentős munkaerő-tartalék van a közmunka világában, s „nem ukrán, szerb mongol és pakisztáni vendégmunkásokat kell hozni, hanem normális oktatást kell biztosítani a közmunkások számára.”

De nemcsak a pénzük elértéktelenedése miatt tűntek el közmunkások a rendszerből, hanem amiatt is, hogy „kutyába se nézik őket a helyi kiskirályok”. Ezt a „rabigát” úgy vethetnék le, ha az ellenzékre szavaznának október 13-án, szabad településeket létrehozva ezzel.

Mivel ezeket a településeket bérből és fizetésből élő, adót fizető dolgozók tartják el, az MSZP javaslata az, hogy ahol MSZP-s polgármester győz, vagy jelentős befolyása van a képviselő-testületnek, ott a helyben lévő szakszervezeti vezetőkből kérjenek fel tanácsadó testületet a polgármester mellé.  Vonják be őket a munkába, adjanak nekik külső bizottsági helyeket, kössenek az önkormányzatok partnerséget a környékbeli szakszervezetekkel.

Kérdezték Komjáthit a műsorban a Suzuki-ügy állásáról. Azt mondta: válaszokat várnak a tulajdonostól, a japán követségtől és a pénzügyminisztertől is, és készülnek a kirúgott szakszervezeti vezető, Szakács Gábor tárgyalására.

Elérzékenyülve mondta: Szakács megalázó helyzetbe került. 14 éven át dolgozott a Suzukinál, s megdöbbenésére most szembesült azzal, hogy kirúgásával a társadalombiztosítását is elvesztette.

Komjáthi azt kérte a szakszervezetektől: egységesen álljanak ki Szakács mellett, támogassák mindenben, ne jusson arra a sorsra, mint a Hankooknál az a háromgyermekes szakszervezeti vezető, akinek 4,5 év után ítélte meg igazát a Kúria. „Hosszú, hosszú az a 4,5 év.”

„Fogjanak össze, és szolidaritás” – mondta Komjáthi.

Forrás: Hírklikk