Kontraproduktív

Vasvári G. Pál 2020. február 21. 13:12 2020. feb. 21. 13:12

Ha netán akadna az Országgyűlésben, aki nincs tisztában ennek a szónak a pontos jelentésével, akkor itt a segítség. Vegyük például a független Hadházy Ákos képviselő kétmilliós büntetését, amit a héten a ház vaskalapos-bajszos mestere rótt ki rá…

Matekozzunk! A szolidnak igazán nem mondható „ejnye-bejnye” summát egyetlen nap alatt dobták össze a táblalógatásért megbüntizett Hadházy hívei, támogatói. Átlagosan 1000 forintokkal számolva, mondjuk nagyjából kétezren.

Tegyük fel, Hadházy nem hagy fel a sajátos hozzászólási, demonstrálási móddal, s Kövér sem válik belátóbbá, bölcsebbé. És, ha az infláció el nem szabadul, tán feltehetjük azt is: kétmillió forint marad a büntetés plafonja.

Mivel jól láthatóan, egyenes arányosság áll fenn a pökhendi hatalmi visszaélések ellen látványosan és mókásan (az ilyesmit bírja ám a bohócbarát publikum!) tiltakozó képviselő iránti szimpátia és a pattogósan szigorú, tekintélyt követelő porondmester iránti ellenszenv között, másodjára már bőven elég lesz fejenként 500 forint is, bagatell négyezer magyar állampolgártól. És nyilván ismét sikert arat a mutatvány.

Azután fémpénz következik: az újabb bírságolásnál már csak egy-egy 200-asra lesz szükség, és a kétmilliót – lefogadhatjuk akármibe – össze is adja az a tízezer ember. A nagyérdemű a hasát fogva kacag, mind hosszabban tapsol. A 100 forintos fordulónál már pár óra alatt összejön a büntetésül kirótt összeg attól a húszezer embertől, akik nem sajnálnak ilyen csekély összeget fordítani arra, hogy könnyesre röhöghessék magukat.

És mivel addigra szárnyára kapja a világsajtó is a szenzációs magyar „cirkuszi” sztorit, valószínűleg kimaradhat majd az 50, a 20, de talán még a 10 forintos pénzeső is… A legkisebb címletű érmékből, 5 forintosokból is simán összejön majd a kétmillió Hadházynak – a még mindig csak négyszázezer támogatótól…

Azután felcsendül a finálé; az attrakció szereplői mehetnek az öltözőbe, letörülhetik arcukról a sminket és átöltözhetnek civilbe.

És mehetünk mi is. Másnap választás…