Új könyv „Orbán Magyarországáról"

HírKlikk 2021. március 11. 06:29 2021. márc. 11. 06:29

A Der Standard szerint Paul Lendvai új könyve, az „Orbán Magyarországa” azt követi nyomon, miként kell felépíteni egy illiberális demokráciát, de úgy, hogy az gyakorlatilag leválthatatlan legyen. Ezt tartja a kötet legnagyobb erényének a recenzió, függetlenül attól, hogy a Fideszt, amely már régóta nem polgári-konzervatív, hanem jobboldali-populista és főként antidemokratikus, gyakorlatilag kivágták a kereszténydemokraták strasbourgi csoportjából – írja a cikket szemléző Népszava.

A recenzió szerint szerző egyrészt lenyűgöző portrét fejt ki Orbán Viktor politikai jelleméről, másrészt végigkíséri, hogy az ország miként lett egy új demokráciából régi, tekintélyelvű uralom – a jogállami intézmények kiüresítésével és szinte a teljes ellenzék megfojtásával. Az idevágó idézet: a miniszterelnök ravasz, mélyen cinikus hatalmi politikus, akit nem ideológiák, hanem kizárólag személyes hatalmi érdekei vezérelnek.

Eredményesen épített a hagyományos magyar nacionalizmusra, az unióellenességre, a migrációval szembeni félelemre és a kódolt antiszemitizmusra, amit az ellenségképek állandó gyártásával körített. Közben pedig Oroszország és a nyugat-európai jobboldali szélsőségesek tetterős szövetségesének bizonyult, amikor az EU értékeit és összefogását kellett meggyengíteni.

Forrás: Népszava