Konzultációt indít az MSZP az európai minimálbérről

Csanádi Dávid 2020. január 16. 13:47 2020. jan. 16. 13:47

Ön szerint biztosítja a tisztes megélhetést Magyarországon a 107 ezer forintos minimálbér? Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar munkavállalókat jelenleg alulfizetik? Ön szerint egy nagyarányú béremelés meg tudná állítani a kivándorlást és vissza tudná-e csábítani a kint dolgozó magyarokat? Egyetért-e Ön azzal, hogy havi 107 ezer forintból nem lehet megtakarítani? – Ezek, és még több hasonló kérdés szerepel azon a konzultációs kérdőíven, amelyen az MSZP az európai minimálbérrel kapcsolatban kéri ki az emberek véleményét.

A felmérés kezdetét Komjáthi Imre, a párt alelnöke jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az Európai Bizottság határozott úgy, hogy konzultációt indít az európai minimálbérről, ami a szocialisták programjában is szerepelt az EP-választások idején.

Baloldali pártként úgy gondoljuk, hogy a magyar dolgozóknak magasabb életszínvonalat és tisztességes bért kell biztosítani. Ezért akarjuk, hogy megvalósuljon a szociális Európa, amely javítaná az emberek hétköznapi jólétét és életkörülményeit – mondta a politikus, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság a munkaadók és a szakszervezetek véleményére kíváncsi, hogy szükségesnek tartják-e, hogy a bérezést alapvetően olyan feltételekhez lehessen kötni, amely egységes szabályrendszerhez, de nem egységes fizetéshez kötött.

Komjáthi Imre hangsúlyozta: az MSZP úgy gondolja, hogy ebben a kérdésben közvetlenül a munkavállalókat kell megkérdezni, ezért kap mindenki szót a felmérés online változatában és a köztársaságpártiak számára korábban már megnyitott MSZP-irodákban.

A politikus úgy vélte, hogy ez azért is indokolt, mert hazánkban mintegy 1,1 millió ember keres minimálbért, amelynek összege megalázóan kevés: a környező országokban már csak Romániában és Bulgáriában alacsonyabb.

Szükségesnek tartjuk tehát, hogy a legalacsonyabb bérek felzárkózzanak az európai színvonalhoz, fontosnak tartjuk közös európai szabályok bevezetését, és ezt a folyamatot szeretnénk segíteni ezekkel a kérdőívekkel – jelentette ki Komjáthi, aki arról is szót ejtett, hogy „az utóbbi években kilóra eladták a magyar dolgozókat a multinacionális cégeknek. Azzal csábították ide a külföldi tőkét hogy kiszolgáltatottá tették a magyar munkavállalókat, illetve nagyvállalati adókedvezményeket fizettek”.