Korhatár-adó

Dr. Dávid Ferenc       2021. március 16. 13:38 2021. márc. 16. 13:38

A korábbi miniszterelnöki bejelentésnek megfelelően, Semjén doktor 2021. március 10-én benyújtotta az Országgyűlés elnökéhez a személyi jövedelemadóról szóló törvény legújabb módosítására vonatkozó indítványt, amely a 25 év alatti dolgozó fiatalok adókedvezményezéséről szól. Az intézkedés 130-150 milliárdba fog kerülni évente, és 2022. január 1. napjától hatályos. A kormány tehát most a 25 év alatti választópolgárok felé fordult, és a törvény-módosítással kb. 280 ezer ifjú munkavállaló zsebében – az szja mentesség következtében – több pénz marad majd a jövőben. A népszerű intézkedés azt akarja igazolni, hogy a kormányfő számára nem közömbös az alacsony átlagkeresetű pályakezdő és kis gyakorlattal rendelkező alkalmazottak sorsa. Higgadtan átgondolva a kezdeményezést, mégis arra következtetésre jutottam, hogy bizony „nem minden arany, ami fénylik”.

Az egyetemek gyorsított megszállásának egyik eredménye az lesz, hogy érzékelhetően csökkenni fog a felsőoktatásban résztvevők száma. Az életkorhoz kötött SZJA-mentesség bevezetésének egyik üzenete, hogy a fiatalok tanulás helyett minél hamarabb kezdjenek el dolgozni úgy, hogy még adót sem kell fizetniük. Ezzel „hálálja meg” a kormány, ha valaki iskolapad helyett a munkapadot választja. A tervezett intézkedés 2022. évi 150 milliárdját nem a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatására, képzésére és továbbképzésére kívánja fordítani a kabinet, hanem a direkt módon pénztárcába helyezett forintoktól várja a generációs szavazatok felszaporodását. A választási győzelemhez nagyon kellenek a juniorok voksai, ráadásul ebben a korcsoportban a Fidesz népszerűségi indexe rendkívül alacsony. A dolgozó fiatalok szimpátiájára tehát szükségük van, az egyetemisták és főiskolások pedig már régen elpályáztak a vezérelvű kormányzópárttól.

Az 53. heti (majd három év múlva összesen négyheti) juttatással az év elején a nyugdíjasok elkábítása már megtörtént. A 65 év felettiek megtévesztése után következik a 25 év alattiak becsapása. A tervek szerint a 25. életévet betöltött dolgozó fiatal ugyanis azonnal kiesik a preferált körből, hiszen fordulónappal – „születésnapi ajándékként” – azonnal adófizető lesz. Bruttó 300 ezer forinttal számolok: SZJA- mentesen nettó 244,5 ezer forintot, SZJA- kötelezettséggel nettó 199,5 ezer forintot ér. A differencia 45 ezer forint. Kérdezem: ki fogja eltüntetni a különbséget? Milyen érzés lesz nettó 45 ezerrel kevesebbet keresni csak azért, mert valaki betöltötte a 25. életévét? Gondoltak arra, hogy számos munkáltató úgy fogja a fiatalok bérét megállapítani, hogy a 25 év alattiak esetében kalkulációs tétel lesz az SZJA mentesség, és az is előfordulhat, hogy az éves bérfejlesztések során majd „visszaköszön”, hogy az ifjú dolgozónak úgysem kell adót fizetnie?!

Az adómentesség nem csak a bérjövedelmekre vonatkozik. A kedvezmény jogosultsági hónaponként a tárgyévet megelőző év július hónapjára a KSH által közzétett nemzetgazdasági átlagkereset lesz, ami 2020. júliusában bruttó 401. 847 forint/fő volt. Ez az átlag, illetve évente korrigált változata tehát a küszöbérték, amelynek bevezetésével/meghatározásával a Fidesz feladta az eddig „teoretikus” megközelítésből is védett egykulcsos személyi jövedelem-adó szisztémáját. 25 éves korig az átlagkereset alatt nem lesz adóelvonás, míg 25 év felett – keresettől függetlenül – 15 százalékos szja-kulcs érvényesül. Ennyit a kormányzó párt elvszerűségéről.