Kórházi fertőzések: eltitkolt adatok kerülnek nyilvánosságra

HírKlikk 2018. április 25. 05:53 2018. ápr. 25. 05:53

Jogerősen pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI) szemben. Az Ítélőtábla kimondta: nyilvánosságra kell hozni a kórházi fertőzések adatait kórházankénti bontásban, azaz végre évekre lebontva, intézményenként lehet megismerni, melyik magyar kórház hogy áll a kórházi fertőzésekkel.

A TASZ régóta igyekezett elérni, hogy ezek a számok nyilvánosak legyenek, de az ÁNTSZ és az egészségügyért felelős EMMI a legváltozatosabb indokokkal igyekezett őket titokban tartani. Most 15 napjuk van arra, hogy megküldjék a számokat a jogvédő szervezetnek.

A kórházi fertőzésekről eddig is minden évben készültek jelentések, ezek azonban túlságosan általánosak és a laikusok számára teljesen érthetetlenek voltak. A gyakorlatot szakmai szervezetek és a TASZ is élesen kritizálta, átlátható, érthető, a nyilvánosság számára is értelmezhető adatsorokat követelve. Abban is szakmai egyetértés van, hogy azok az igazán releváns adatok, amik intézményekre, kórokozókra és évekre lebontva mutatják meg, hogy áll Magyarország a fertőzésekkel. Csak így tudhatjuk meg, hogy pontosan hol és milyen betegségekkel szemben kell fellépni.

Az állami szervek világossá tették: nem hajlandók nyilvánosságra hozni ezeket a számokat. Korábbi állásfoglalásuk szerint „a részletes adatok közlése veszélyeket hordozhat magában és félrevezetheti a pácienseket”. Hozzátették: a társadalom nem elég érett rá, hogy az adatokat megismerje. A TASZ ezt az érvet a kezdettől jogellenesnek tartotta, és pert indított az adatok megismeréséért.

A TASZ közérdekűadat-igénylését már nem is a fenti érvekre hivatkozva tagadta meg az EMMI, hanem azért, mert álláspontjuk szerint a kért adatok döntés-előkészítő jellegűek.

Az Ítélőtábla részletes ítéletben mondta ki, hogy csak akkor lehet az adatok döntés-előkészítő jellegére hivatkozni, ha pontosan megjelölik, milyen döntést készítenek elő az adatok, miképpen, és mikor fogják azt meghozni.

„A közérdekű adatok kiadását az állami szervek előszeretettel tagadják meg arra hivatkozva, hogy az adatok döntés-előkészítőek. Reméljük, hogy ez az ítélet ahhoz is hozzájárul, hogy a jövőben kevesebb ilyen, minden alapot nélkülöző, az adatok kiadását megtagadó döntés szülessen” – nyilatkozta Asbóth Márton, a TASZ Magánszféraprojektjének vezetője.

A bíróság azt is kimondta, hogy az adatok nyilvánosságához fűződő közérdek egyértelműen előrébb való, mint azok zártan kezelése.

„Amint megkapjuk az adatokat, nyilvánosságra hozzuk őket, és elvégezzük azt a munkát is, ami az ÁNTSZ és az EMMI feladata lett volna: az adatok értelmezését, összefoglalását, vizualizálását” – tette hozzá Asbóth Márton.

Minden másnapra jutott halál

2016-ban 1481 multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval (MRK) is megfertőződött beteg halt meg a kórházakban. Az elhunytak közül 174 esetben a fertőzés közrejátszott az ápolt halálában – derült ki az Országos Epidemiológiai Központ jelentéséből.