Kormánypárti össztűz a szocialistákra

Nagy András 2019. május 22. 17:08 2019. máj. 22. 17:08

Úgy tűnik, elkaphatta az idei európai parlamenti választási kampány fonalát az MSZP, erre utalhat legalábbis az, hogy a kormánypárti médiagépezet mostanában szinte már csak a szocialista pártba próbál belekötni.

A jelenség azért is feltűnő, mert a fideszes média az utóbbi időben a legritkább esetben pécézett ki egyértelműen egy ellenzéki pártot úgy, mint most az MSZP-t. Ha felmegyünk például a kormánypárti propagandamédia zászlóshajójának számító Origo honlapjára, azt látjuk, hogy kivétel nélkül a szocikat ekéző cikkek vannak fent.

Köztük olyan címek, mint „Totálisan összeomlott az MSZP kampánya”, illetve például a Századvég friss mérését bemutató anyag, amiben a kormányközeli elemzőcég minden más kutatóintézet számaival szemben mindössze 7 %-ra méri a szocialistákat. De a Ripost és a PestiSrácok is kiemelten, a címlapján foglalkozik most az MSZP-vel.

Hogy az egykor az ország legkomolyabb konzervatív kutatóműhelyének számító Századvég munkatársainak miért éri meg mindenáron (a legjobb áron?) hülyét csinálniuk magukból, azt csak találgatni lehet. Viszont ha azt vesszük, hogy az idei EP-kampánnyal kapcsolatban több független elemző is felhívta a figyelmet, hogy az MSZP hosszú évek óta nem volt ennyire látható az országban, illetve hogy hosszú idő után produkál egy a választók széles körét megszólító, aktív kampányt, talán érthetőbb, mire ez a nagy emeszpével való foglalkozás.

Mindenesetre a tény az, hogy egyedül az MSZP-Párbeszéd fogalmazott meg konkrét, számszerűsített ígéreteket az európai minimálbérre, minimálnyugdíjra, áfára és a családi pótlékra vonatkozóan, és messze ők adják a legtöbb ellenzéki szavazóköri megfigyelőt az országban.