Koronavírus és migrációs politika – elstartol a portugál elnökség

HírKlikk 2020. december 31. 13:49 2020. dec. 31. 13:49

Ma éjjel végetér a német elnökség, s kezdetét veszi a portugál elnökség az Európai Unióban. Az ibériai ország negyedik alkalommal tölti be a félévente rotálódó elnöki tisztet. Legutóbb, 2007-ben egy Európa-Afrika csúcsot rendeztek, s most is hangsúlyos tervük a két kontinens közeledésének elősegítése. De nem ez a legnagyobb kihívásuk.

A Euronews beharangozójában a portugál külügyminiszter beszél a tervekről. Augusto Santos Silva a többi között elmondta, hogy a belpolitikában a szociális Európára, azaz az európai szociális modell megérzésére fognak összpontosítani. A külpolitikában – az afrikai közeledés mellett – folytatják az Indiával megkezdett politikai és gazdasági tárgyalásokat. Megörökölt témák is lesznek – ilyen a migrációs politikai véglegesítése, vagy a Brexit utáni kereskedelmi egyezmény konkrét megvalósítása. Valószínűnek mondta, hogy a portugál elnökség ideje alatt megkötik az újabb egyezményt az Európa, valamint  a karibi, Csendes-óceáni és szubszaharai országok közötti együttműködésről.

Mindemellett a legnagyobb kihívásnak nem a fentieket, hanem a koronavírust nevezte. Mint rámutatott: a legnagyobb feladat az oltási kampány sikerességének biztosítása a kontinensen, valamint az, hogy elkezdődhessen a járvány miatt megroggyant gazdaság fellendülése.

Forrás: Hírklikk