Bakondi: koronavírusos migránsok indulhatnak Magyarország felé

HírKlikk 2020. szeptember 9. 12:27 2020. szept. 9. 12:27

Több migráns kitört a koronavírus-járvány miatt karantén alá helyezett, Leszbosz szigetén található Moria menekülttáborból, ahol tűz ütött ki. Többen közülük a magyar határ felé vehetik útjukat – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán, az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György azt mondta, hogy a menekülttáborban a befogadóképességénél jóval többen tartózkodnak, és a zsúfolt létesítményben a járvány megjelenése miatt, a görög hatóság karantént rendelt el. Ez feszültséget okozott, a táborlakók demonstráltak. Több helyen tűz keletkezett, amelyben sokan meg is sérültek.

A táborlakók rátámadtak a tűzoltókra, és a rohamrendőrök érkezése ellenére, többen kitörtek a táborból, a sziget központi települései felé tartanak – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az események befolyásolják a migrációt a magyar határokon is, mivel a szigetről útnak indulók a balkáni útvonalon keresztül Szerbiába mehetnek, majd a magyar határon próbálhatnak bejutni az Európai Unió területére.

Bakondi György a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: idén eddig több mint 22 ezer határsértőt fogtak el a magyar határokon, és a tavalyi adatok többszörösére nőtt az embercsempészek száma. A migránsok a közbiztonsági mellett közegészségügyi veszélyt is jelentenek az európai állampolgárokra – fűzte hozzá.

Forrás: MTI