Körözés és elfogatóparancs a Pesti Srácok főszerkesztő-helyettese ellen

Nagy András 2019. február 23. 10:07 2019. feb. 23. 10:07

Elfogató parancsot adtak ki Szarvas Szilveszter, a Pesti Srácok (PS) nevű kormánypárti portál főszerkesztő-helyettese ellen. Írtunk volna hírportált, azonban a helyzet sajnos az, hogy Szarvas Szilveszter ellen éppen egy álhírterjesztéssel kapcsolatos ügyben adott ki körözést a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Szarvas neve és arcképe, ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a Police.hu hivatalos körözési listájára is felkerült. A magyar médiatörténetben alighanem példátlan, de mindenképpen roppant kínos eset híre természetesen nem maradt visszhang nélkül, de előbb idézzük fel röviden, hogy fajult idáig az ügy.

Szarvas 2017 nyarán írt egy cikket a Czeglédy-ügyről. Ez olyan jól sikerült, hogy a cikk egyik érintettje rágalmazás miatt beperelte az újságírót. Ám az ilyenkor szokásos békéltető tárgyalás eredménytelennek bizonyult, így Szarvasnak legközelebb már a kötelezően elrendelt bírósági büntetőügyben kiírt tárgyaláson kellett volna megjelennie.

Azonban ezt 2018 októberében (állítólag székelyföldi elfoglaltsága miatt) nem tette meg. Az ügyben eljáró bíró ez után a következő tárgyalásra az újságíró rendőrség általi előállítását indítványozta január 23-ra. Szarvast azonban aznap a lakcímén hiába kereste a rendőrség (a PS szerint munkahelyén, a szerkesztőségben volt) így a rendőrség nem tudta előállítani és a bíróságra vinni.

A sikertelen előállításból lett az elhíresült fotó a Police.hu-n. Amit azóta már levettek, mivel Szarvas ügyvédjének, Balsai Istvánnak sikerült kijárni az eljárás visszavonását. Hogy az újságíró előállítása, majd körözése mennyire volt jogszerű, az már valószínűleg egy másik történet lesz. Ezzel együtt a mostani sztorinak több tanulsága is van. Lássuk, mik lehetnek ezek.

Kezdjük azzal, hogy a Pesti Srácok „egészen elképesztő bírói túlkapásról” beszélt az eset kapcsán, mondván, Szarvast szabálytalan bírói húzások után, teljesen aránytalanul, jogkörrel és hatalommal visszaélve kezdték el körözni. A PS tegnap egy hosszú cikkében részletezte is, miért tartják nonszensznek az eljárást.

A Fővárosi Törvényszék  válaszreakciója szerint azonban ennek a magyarázó cikknek sincs lényegében egy igaz állítása sem. 

A Pesti Srácok a bírói eljárás ellen ezzel együtt a következő tárgyalási napon panaszt emelnek, és arra kérik a "Magyar Országgyűlés minden jóérzésű képviselőjét, hogy kezdeményezze a sajtószabadságot alapjaiban fenyegető, pártállami örökségként ránk maradt, börtönbüntetést és a mostanihoz hasonló üldöztetést megengedő büntetőjogi szankciók kiiktatását".

Az mindenesetre elég furcsa és elgondolkodtató, hogy ilyenkor mennyire fel tudnak háborodni azok az "újságírók", akik kiszolgálva a hatalom érdekeit, ellenzéki politikusokról rendszeresen állítanak hazugságokat, tönkretéve ezzel emberi sorsokat és családokat. Érdekes módon ezekben az esetekben egyszer sem jut eszükbe "jóérzésről" beszélni...