Korózs: a dolgozók ki fogják taposni a maguk igazát

HírKlikk 2019. július 12. 05:04 2019. júl. 12. 05:04

A Suzukinál is lesz működő szakszervezet, mert a dolgozók „ki fogják taposni a maguk igazát” – mondta Korózs Lajos, az MSZP politikusa csütörtökön az ATV-ben. A Suzuki vezetőit „gazembereknek” nevezte az Egyenes beszédben; a nyugdíjakról is beszélt.

Korózs Komjáthi Imrével, a szocialista párt alelnökével ment az esztergomi Suzuki gyárhoz csütörtök reggel, ahol a személyzeti igazgatónak akarták megmutatni az alaptörvény és a Munka Törvénykönyve szakszervezeti jogokra vonatkozó passzusait. Ezekben ugyanis szerepel, hogy szervezkedni és meglévő szervezetekbe belépni Magyarországon mindenkinek joga van, a munkavállalók pedig beléphetnek a szakszervezetekbe. A Suzuki szakszervezete a gyár parkolójában megalakult, de működését a cég nem ismeri el.

Korózs határozottan kijelentette: lesz a gyárban szakszervezet. „Ott fog működni szakszervezet. (…) Lehet, hogy ebből holnap nincs siker, de hogy egy év múlva, 2 év múlva lesz, az tuti!”

„Attól fog működni, hogy egy csomó ember be fog oda lépni, és ki fogja kényszeríteni a szakszervezet működését az üzem területén. És hogyha kell, akkor én leszek az, aki a legvégsőkig elmegy, ha kell, feljelentés, ha kell, bírósággal fogjuk kimondatni, hogy igenis, ott működnie kell” – jelentette ki.

A Suzukit a „legproblémásabb multinak” nevezte. „Ez nem újkeletű, ez a dolog. Ők már 10 évvel ezelőtt is gazemberek voltak, meg 15 évvel ezelőtt is gazemberek voltak” – mondta.

A műsorvezető váltig azt firtatta, érdemes volt-e egy ilyen megkérdőjelezhető sikerű akcióba belemenni. Korózs erre azt mondta:

„Mondhatnám viccesen, hogy sokáig tipródtam reggel, hogy kiüljek-e a sarki fűszereshez, a kedvenc kávézómba és akkor még elszürcsöljem a kávémat – a másik verzió meg az, hogy ki a szűzmária menjen oda, ha nem én? Ha nem egy szocialista politikus?”

Elmondta: csütörtöki lépésük után nagyon sok olyan reakciót kaptak, amiben megköszönték a kiállásukat, „jó néhányan” szakszervezeti belépési nyilatkozatot is kértek. A figyelemfelkeltő akciók és időnként a „szájbarágós” magyarázatok az ellenzéki eszköztár erős kormányzati korlátozása után alternatív eszközökké váltak.  A kormány a „munkavállalók tömkelegét, százezreit adta el kilóra a multinacionális cégeknek”; nemcsak a Suzukinál, de például a Hankooknál is ezt tapasztalták.

„De ki tudták taposni a maguk igazát. A Suzukinál is ki fogják taposni a maguk igazát, nekem ez szent meggyőződésem”.

Egyébként a Suzukinak is érdeke, hogy rendezett munkaügyi kapcsolatai legyenek, hiszen „nem lesz örökké Orbán Viktor miniszterelnök és nem lesz örökké Fidesz-kormány Magyarországon. És akkor megnézhetik magukat, vagy pakolnak össze és mennek el” – mondta.

Természetesen kérdezték Korózst a nyugdíjhelyzetről és a tervezett romániai 70%-os nyugdíjemelésről is. Erről azt mondta, „még megfejtésre szorul”, hogyan kerülik el az inflációgerjesztő hatást; mindenesetre ott a kormány részéről megvan a politikai akarat, s a kormányfő fedezetet is ígért.

Kiemelte viszont: Romániában már most több árut és szolgáltatást lehet vásárolni az átlagnyugdíjból, mint Magyarországon, az egészségügyben például majdnem kétszer annyit.

Azt mondta: nincs olyan év, amikor többször is ne nyújtaná be a parlamentnek a nyugdíjrendezésre és a vegyes indexálású nyugdíjemelésre vonatkozó javaslatait, de a fideszes többség minden alkalommal leszavazza őket.

A nyugdíjprémiumról elmondta: a költségvetési tervhez most újra benyújtott javaslata szerint sávosan kellene emelkednie, hogy a milliós nyugdíjjal rendelkezők ne kapják automatikusan. A 130 000 forint alatti nyugdíjakat a tervezett gazdasági növekedés és az átlagnyugdíj 10%ának szorzatával emelné, 130 000 és 200 000 között 5%-kal és így tovább.

„Elutasították?” – kérdezte a műsorvezető.

„El.”

Forrás: Hírklikk