Korózs Lajos: az MSZP stabilizálta szavazótáborát 

HírKlikk 2022. december 31. 15:05 2022. dec. 31. 15:05

Korózs Lajosnak változatlanul meggyőződése, hogy az ellenzék csak együtt érhet el sikereket. Erről is beszélt a Klikk TV Mélyvíz című műsorában az MSZP alelnöke, aki az utóbbi években szenvedéllyel kiállt mind a nyugdíjasok, mind az egészségügy mellett. 

Németh Péter először arról kérdezte, miképpen látja most a koronavírus-járvány időszakát „Változatlanul azt gondolom, hogy a kormány nem kezelte jól a járványidőszakot” – mondta Korózs Lajos. Többek között, mert „arra használta, amire nem kellett volna. Kezdve a 300 milliárdos használatlan lélegeztetőgépek beszerzésével.”

Ide sorolta azt is, ahogy visszatelepítették a betegeket a kórházakból, vagy ahogy megpróbálták lejáratni a főpolgármestert. „Ezek odavezettek, hogy több mint 45 ezer ember meghalt” – tette hozzá a szocialista politikus. „Sehol Európában nem volt ilyen magas népességarányosan a halottak száma, talán Indiával vetekedett. Ezt én egy tragédiának tartom.” Változatlan véleménye, hogy „nem a kormányon, hanem az egészségügyben dolgozó orvosokon, ápolókon múlott, hogy valamelyest úrrá lehetett lenni a helyzeten.”

Miután változatlanul járja az országot, közvetlen kapcsolata van az emberekkel, van némi rálátása, hogy miért is tudta megtartani népszerűségét a Covid utáni időszakra is a kormánypárt. „Ennek oka lehetett az is, hogy az ország ki akart szabadulni abból a lelki csapdából, amibe a járvány kényszerítette”. Közrejátszhatott az is, hogy az emberek nagy része bízott az ellenzék választás előtti dinamikájában, az előválasztás sikeres volt, „de jött a háború, ami ismét megtörte a bizalmi indexet”.

Ráadásul a kezdeti ellenzéki konszenzus után megjelentek olyan szakértők, „akiket én magam sem tudtam hova tenni, de őket is képbe kellett hozni, nem ismerték az addigi előzményeket. Így már a program véglegesítésére nem maradt elég idő”. 

Márpedig 26 éves politikai múlttal a háta mögött megtapasztalta, hogy sok esetben „akár fél év is szükséges, hogy egy-egy programpont átmenjen a társadalmon és eljusson a választópolgárokig”.  

A mára kialakult önállósodási kísérletek ellenére, az MSZP alelnökének meggyőződése, hogy „csak összefogással tud sikert elérni az ellenzék. Ráadásul a legfrissebb felmérések szerint a legnagyobb tömböt a baloldali, szociális-szociáldemokrata közeg alkotja egy jelentős liberális szemléletű értékrenddel együtt”. A hatékony, közös fellépést nem tartja reménytelennek, de állítja, „a politikai struktúrának le kell képeznie az értékrendeket”.

Hozzátette, hogy stabilizálták a szavazótáborukat, „ha a jövő héten lenne választás, már most megugranánk a parlamenti küszöböt, stabilan. Az új vezetés pedig arra esküdött föl, hogy nem csak megtartja, de bővíti is a szavazóbázist. S erre minden esélyünk meg is van”. 

Azzal tisztában van, hogy az ország súlyos gazdasági és társadalmi válság elé néz. „Az a nagy kérdés, hogy ezekre a kihívásokra ki tud megfelelő választ adni. Márpedig amit a kormány csinál, az hókuszpókusz, szimpla látványpékség.”

A társadalomnak hosszú hónapokig kell még drágulással számolnia, „társadalmi szakadás sem elképzelhetetlen, de ez felül várható s nem alul. A nagyon gazdagok, a jómódúak, akik sok mindent megengedhetnek maguknak, elszakadnak a társadalom nagy többségétől. Ilyen drasztikus vagyoni és jövedelmi elkülönülés nem nagyon tapasztalható más országokban”.

Tart attól, feloldhatatlan feszültséget okoz a tény, miszerint „tulajdon és vagyon nélkül marad a társadalom kétharmada. Itt csaknem 6-7 millió embernek nincs átlagosan mérhető vagyona”. 

Állítja, a társadalom nagyobb része számára 25-50 százalékos infláció mérhető, az érdekérvényesítő képességük pedig egyre csak gyengül. „Nagyon régóta mondom, s tartom ma is, hogy nekünk, mint szociáldemokrata pártnak kutya kötelességünk a leszakadók, a kisemmizettek, a hátrányban lévők képviselete. Hiszen ettől vagyunk szociáldemokraták.”

A Klikk TV Mélyvíz című műsora itt nézhető meg.

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom