Korózs Lajos: idén csökkenhet a magyar munkások reálbére

HírKlikk 2021. január 29. 14:30 2021. jan. 29. 14:30

A minimálbér növekedése idén még az infláció mértékét sem éri el, azaz a magyar munkások reálbére idén várhatóan csökkeni fog – hívta fel a figyelmet Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője pénteken.

Az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón Korózs Lajos és Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese is azt mondta, a magyar munkások ennél többet érdemelnek.

Közölték, az MSZP továbbra is követeli az álláskeresési járadék időtartamának kilenc hónapra, összegének nettó 100 ezer forintra történő emelését. Követelik a valódi segítséget a bajba jutott kis- és közepes vállalkozásoknak, továbbá a 80 százalékos bértámogatást – a dolgozó munkahelyének három-hat hónapra történő megőrzésével – nettó 180 ezer forintig.

Komjáthi Imre azt is mondta, az azonnali segítség mellett, észszerű és okos nyitásra van szükség.

Ha jutott 1700 milliárd forint tavaly a multinacionális cégek megsegítésére – úgy, hogy egy-egy munkahely 130 millió forintba került – akkor jusson a kis- és középvállalkozásoknak is sürgette.

Az infláció a magyar családok asztaláról leeszi a parizeres zsömlét, kieszi a magyar nyugdíjasok pörköltjéből a farhátat fogalmazott az elnökhelyettes.

Korózs Lajos a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatásai alapján, ismertette a legfrissebb kereseti adatokat, miszerint Magyarországon a bruttó átlagkereset 438 ezer forint, a közfoglalkoztatottak nélkül pedig 450 ezer forint. Hozzátette: a nettó keresetek átlagos összege 300 200 forint.

Elmondta, a legrosszabbul kereső csoportba a vendéglátásban dolgozók tartoznak, ők a koronavírus-járvány legnagyobb kárvallottjai.

A kormány gazdaságvédelemre négyezermilliárd forintot fordított, de az alkalmazottak megsegítésére mintegy hétmilliárd forint ment csak – közölte, megjegyezve: közben Mészáros Lőrinc szállodalánca 17 milliárd forintos támogatást kapott úgy, hogy alkalmazottai felét kirúgta.

Korózs Lajos elmondta, most már a román és a szlovák minimálbér is magasabb a magyar minimálbérnél, illetve bérminimumnál.

Forrás: MTI/Hírklikk