Korózs Lajos: Magyarországon a jövedelmek 70 százalékát kell már felzárkóztatni!

HírKlikk 2021. február 20. 13:22 2021. feb. 20. 13:22

Az MSZP szerint meg kell fordítani végre azt a trendet, hogy egyre többen élnek nyomorban.

A héten közölte a GKI a lesújtó adatot, hogy már több mint 2 millióan élnek a „sikeres” Magyarországon a létminimum alatt. Az MSZP szociálpolitikai irányváltást ígér – hangsúlyozta szombati online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, a párt országgyűlési képviselője.

Aláhúzta, a szocialisták számára elfogadhatatlan, hogy a gazdaság bővüléséből azok, akik megtermelik a nemzeti jövedelem jelentős részét, nem részesülnek. „Az egyenlőtlenségek nem csökkentek, a vagyonok csak koncentrálódtak, a legalacsonyabb jövedelmi tized jövedelme csak három százalékot tesz ki, míg a jövedelem fele a felső 30 százalék birtokában van. A nyugdíjasok szegénységi rátája is a háromszorosára nőtt az elmúlt tíz évben”.

Elmondta, a legszegényebb nyugdíjasok száma is megtízszereződött. „A kormány bebetonozta a 28.500 forintos legkisebb nyugdíjalapot is, amihez az anyasági támogatástól a gyes-ig bezárólag rengeteg szociális transzfer van hozzárendelve”.

Emlékeztetett, az MSZP-nek van programja a szociális igazságtalanságok mérséklésére. „Egy sikeres kormányváltás után, az ellenzéki összefogás részeként, vállaljuk, hogy nyugdíjaknál visszatérünk a vegyes indexáláshoz és igazságos adórendszert vezetünk be. Legalább 130-140.000 nettót fogunk adni a minimálbéreseknek, szociális bérlakás programot fogunk indítani, az albérleteknél pedig bérleti plafont vezethetünk be. A hajléktalanság problémáján is ilyen módon fogunk segíteni” – mondta a Parlament népjóléti bizottságának elnöke. 

Hozzátette, a közoktatásban is segítik majd az integrációt, a felsőoktatásban pedig biztosítani fogják az oktatás szabadságát. Ígérte, az egészségügyet is újra mindenki számára hozzáférhetővé teszik.

„Van programja a szocialista pártnak, van programja a köztársaságpárti összefogásnak, éppen ezért lesz lehetőségünk jövőre, a 2022-es választások után egy igazságosabb és tisztességesebb társadalom építésére” – jelentette ki.